Booking.com

Greckie palenie Judasza

data_2023-04-16 19:04:01 2023-04-16 19:04:01

W ten weekend Grecy obchodzą Wielkanoc, która jest celebrowana przez nich w szczególny sposób. Jedne z bardziej wyjątkowych obchodów miały miejsce w Agios Nikolaos, gdzie uroczystości zostały zorganizowane w rejonie jeziora Volusmeni. Sceneria ta nie tylko przyciągnęła dużą liczbę mieszkańców, ale również i turystów, którzy obecnie wypoczywają na Krecie.

Oczywiście zgodnie z tamtejszą tradycją w czasie obchodów Nocy Zmartwychwstania Pańskiego nie mogło zabraknąć jednego, a bardziej charakterystycznego elementu tych uroczystości: czyli stosu pogrzebowego Judasza. W odróżnieniu od innych miast, gdzie kukła Judasza ustawiana jest na placach bądź ulicach, w Agios Nikolaos jej miejsce znalazło się na środku jeziora. Spalenie platformy, na której została ustawiona kukła oraz pokaz fajerwerków były dopełnieniem symbolicznego zmartwychwstania Chrystusa głoszonym przez duchownych. Przebieg tych uroczystości możecie zobaczyć na powyższym filmie.

Na koniec warto wspomnieć, że nie wszędzie uroczystości miały tak wspaniały i przewidywalny przebieg. W lokalnej prasie pojawiły się informacje o tym, że w niektórych miejscowościach mieszkańcy skarżyli się na organizację. Zdarzało się, że ułożone stosy były zbyt duże i po podpaleniu paliły się tak intensywnie, że osoby zgromadzone wokół nich zmuszone były do ucieczki.

Niemiłą niespodzianką zakończyły się również uroczystości zorganizowane przed kościołem Wniebowzięcia w Heraklionie. Niezbyt przemyślana lokalizacja oraz złe zabezpieczenie stosu spowodowało, że uszkodzeniu uległa nawierzchnia tamtejszej drogi. Wysoka temperatura oraz żar ogniska stopił oraz spalił część asfaltu. Można powiedzieć, że tym razem kukła Judasza miała w sobie domieszkę złośliwego chochlika.

Piotrek,  data_2023-04-16 19:04:01 2023-04-16 19:04:01
Średnia: 0
Liczba ocen: 0
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
zobacz pozostałe aktualności z tego miesiąca »
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Mariola Dudzinska
2023-04-16 18:15:03

Χρόνια πολλά ☺

Jola Ostraszewska
2023-04-16 18:56:08

I nas w Kalyves na plaży

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/603453858495549

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

gość PiotrWie  Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.
 Vai, zapraszam
gość PiotrWie  My lecieliśmy ( co prawda 10 kwietnia, więc 9 dni przed Wielkanocą ) z Aten na Paros i w samolocie było zdecydowanie poniżej połowy miejsc zajęte. Na dzień dzisiejszy jest bardzo mało ludzi - co nas bardzo cieszy. Ponieważ planujemy pozostać na Cykladach do 4 czerwca zobaczymy kiedy ilość turystów zacznie narastać.
 
 
 
gość zecia  Moussaka to greckie danie, które zawsze mnie urzeka swoim smakiem. Robię ją z bakłażanem, mieloną wołowiną, ziemniakami i kremowym beszamelem. Bakłażana smażę na oliwie, mięso doprawiam cynamonem i pomidorami – aromat roznosi się po kuchni. Układam warstwy i zapiekam, aż wierzch jest złocisty – wygląda jak z obrazka. Dla nas wrzucam odrobinę ostrej papryki – polski sznyt dla wyrazistości. (...)
CRETE Copyright © 2009-25 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera