Promocja Krety w porcie morskim

data_2023-04-10 18:38:21 2023-04-10 18:38:21

Początek tegorocznego sezonu turystycznego na Krecie jest bardzo dynamiczny. Tylko przez samo lotnisko w Heraklionie do końca marca przewinęło się ponad 30 tys. turystów. Jednak Heraklion posiada również drugie wrota przez które przyjmuje ruch turystyczny. To oczywiście port morski będący celem statków wycieczkowych oraz prywatnych łodzi. Wstępne szacunki zakładają, że drogą morską w tym roku do Heraklionu przybędzie ponad 300 000 osób. I właśnie z potencjałem tego portu władze stolicy Krety wiążą swoje dalekosiężne plany.

Port morski w Heraklionie
Port morski w Heraklionie

Jednym z najważniejszych celów gminy Heraklion na nadchodzące lata jest promocja miasta jako miejsca będącego atrakcją gastronomiczną. Z tego powodu w ramach współpracy Gminy Heraklion i Zarządu Portu ma powstać tu lokalny targ z kreteńskimi produktami. Dla gości wpływających do portu w Heraklionie byłby on pierwszym miejscem gdzie mogliby zetknąć się z bogactwem kulinarnym Krety. Na targu turyści, którzy zsiądą z pokładów statków, mogliby od razu spróbować specjałów, z których słynie wyspa. W dalszej perspektywie ma to spowodować poszerzenie rynku zbytu produktów kulinarnych.

Z pewnością jest to ciekawy pomysł, ponieważ pasażerowie statków wycieczkowych często zupełnie nie znają lokalnych produktów z miejsc, do których zawijają wycieczkowce. Dokładniejszemu poznaniu lokalnych smaków nie sprzyja również zbyt krótki czas jaki mogą spędzić na wyspie. Dzięki targowi goście mieliby okazję nie tylko do szybkich degustacji, ale również do dokonania konkretnych zakupów.

Gosia,  data_2023-04-10 18:38:21 2023-04-10 18:38:21
Średnia: 0
Liczba ocen: 0
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
zobacz pozostałe aktualności z tego miesiąca »
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/599909525516649

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

gość PiotrWie  Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.
 Vai, zapraszam
gość PiotrWie  My lecieliśmy ( co prawda 10 kwietnia, więc 9 dni przed Wielkanocą ) z Aten na Paros i w samolocie było zdecydowanie poniżej połowy miejsc zajęte. Na dzień dzisiejszy jest bardzo mało ludzi - co nas bardzo cieszy. Ponieważ planujemy pozostać na Cykladach do 4 czerwca zobaczymy kiedy ilość turystów zacznie narastać.
 
 
 
gość zecia  Moussaka to greckie danie, które zawsze mnie urzeka swoim smakiem. Robię ją z bakłażanem, mieloną wołowiną, ziemniakami i kremowym beszamelem. Bakłażana smażę na oliwie, mięso doprawiam cynamonem i pomidorami – aromat roznosi się po kuchni. Układam warstwy i zapiekam, aż wierzch jest złocisty – wygląda jak z obrazka. Dla nas wrzucam odrobinę ostrej papryki – polski sznyt dla wyrazistości. (...)
CRETE Copyright © 2009-25 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera