Serwis wymaga plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej.
Szybki remont pasa startowego na lotnisku w Heraklionie
2023-03-04 21:26:48
Pierwsze dni marca na lotnisku w Heraklionie upłynęły pod znakiem remontu. W rekordowo krótkim czasie na 700 metrach głównego pasa startowego została wymieniona asfaltowa nawierzchnia. Obecnie trwają ostatnie prace wykończeniowe i sprzątanie, a od najbliższego poniedziałku od godziny 6:00 lotnisko Nikosa Kazantzakisa powróci do pełnej funkcjonalności. Na szczęście pogoda była sprzyjająca i tym razem obejdzie się bez opóźnień.
W czasie remontu awaryjnie działał jedynie pas pomocniczy lotniska, z którego mogły korzystać jedynie śmigłowce oraz niewielkie samoloty turbośmigłowe klasy ATR, które przewożą nie więcej niż 80 pasażerów. Maszyny o większych gabarytach mogły korzystać z lotniska w Chanii oraz Sitia.
Po tym szybkim liftingu lotnisko w Heraklionie będzie gotowe do przyjmowania czarterowych lotów zagranicznych, które rozpoczną się w najbliższych dniach. Ten symboliczny start sezonu turystycznego zapoczątkują od 8 marca loty linii Easyjet z Anglii. Kilka dni później, od 11 marca, grecki przewoźnik Aegean uruchomi loty do Niemiec, a od 26 marca na lotnisku w Heraklionie pojawią się samoloty Lufthansy z Frankfurtu i Monachium.
gość PiotrWie Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.
gość PiotrWie My lecieliśmy ( co prawda 10 kwietnia, więc 9 dni przed Wielkanocą ) z Aten na Paros i w samolocie było zdecydowanie poniżej połowy miejsc zajęte. Na dzień dzisiejszy jest bardzo mało ludzi - co nas bardzo cieszy. Ponieważ planujemy pozostać na Cykladach do 4 czerwca zobaczymy kiedy ilość turystów zacznie narastać.
gość zecia Moussaka to greckie danie, które zawsze mnie urzeka swoim smakiem. Robię ją z bakłażanem, mieloną wołowiną, ziemniakami i kremowym beszamelem. Bakłażana smażę na oliwie, mięso doprawiam cynamonem i pomidorami – aromat roznosi się po kuchni. Układam warstwy i zapiekam, aż wierzch jest złocisty – wygląda jak z obrazka. Dla nas wrzucam odrobinę ostrej papryki – polski sznyt dla wyrazistości. (...)
Komentarze
komentarz z
Very nice but could we have clean toilets with paper and soap and working air conditioning for a change
komentarz z
Aż zatęskniłem ❤️
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz
lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/579175977590004