Serwis wymaga plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej.
Ostatnie dni karnawału to dla Krety czas wypełniony zabawą. Tradycyjnie jest to okazja do zorganizowania wielkich imprez ulicznych, podczas których huczna zabawa ogarnia miasta i miasteczka.
Tegoroczne imprezy karnawałowe cieszyły się wielką popularnością, a dobra pogoda tym bardziej motywowała do wyjścia z domów. Nawet wiatr nie przeszkodził Kreteńczykom w świętowaniu. Duże zainteresowanie wynika też zapewne z tego, że parady karnawałowe odbyły po raz pierwszy od czasu pandemii. Kilkuletnia przerwa w organizacji tych imprez była spowodowana surowymi zakazami zakazującymi zgromadzeń.
Źródło zdjęć: www.zarpanews.gr
W tym roku w samym tylko Rethymno, gdzie tradycyjnie organizowana jest największa kreteńska parada, udział wzięło ponad 16 000 uczestników. Utworzyli oni 32 różnych grup tematycznych, w których oczywiście nie mogło zabraknąć też akcentów politycznych. Mnóstwo ludzi przyszło też po prostu obejrzeć parady po czym dali się ponieść karnawałowym szaleństwom.
A już jutro będzie Czysty Poniedziałek, który w Grecji jest dniem wolnym od pracy i początkiem 40-dniowego postu.
gość PiotrWie Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.
gość PiotrWie My lecieliśmy ( co prawda 10 kwietnia, więc 9 dni przed Wielkanocą ) z Aten na Paros i w samolocie było zdecydowanie poniżej połowy miejsc zajęte. Na dzień dzisiejszy jest bardzo mało ludzi - co nas bardzo cieszy. Ponieważ planujemy pozostać na Cykladach do 4 czerwca zobaczymy kiedy ilość turystów zacznie narastać.
gość zecia Moussaka to greckie danie, które zawsze mnie urzeka swoim smakiem. Robię ją z bakłażanem, mieloną wołowiną, ziemniakami i kremowym beszamelem. Bakłażana smażę na oliwie, mięso doprawiam cynamonem i pomidorami – aromat roznosi się po kuchni. Układam warstwy i zapiekam, aż wierzch jest złocisty – wygląda jak z obrazka. Dla nas wrzucam odrobinę ostrej papryki – polski sznyt dla wyrazistości. (...)
Komentarze
komentarz z
Καλή Σαρακοστή
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz
lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/575489931291942