Booking.com

Dzisiaj Grecja pachnie dymem

data_2023-02-16 19:27:45 2023-02-16 19:27:45

Tsiknopempti oznacza greckie święto przypadające pod koniec karnawału, na 11 dni przed Czystym Poniedziałkiem. W tym roku ten dzień wypada właśnie dzisiaj i można z grubsza porównać go do polskiego "tłustego czwartku". Jednak w przeciwieństwie do Polaków, którzy tego dnia jedzą pączki, Grecy rozstawiają grille w wielu miejscach miast i miasteczek i grillują jak szaleni zajadając się dużymi ilościami mięsa.

tsiknopemptiŹródło: EntaXoyas/Wikimedia Commons/ CC BY 3.0

Tsiknopempti nie ma prostego tłumaczenia na polski. Wyraz Tsikna oznacza woń grillowanego mięsa, pémpti oznacza czwartek. Upraszczając można to tłumaczyć jako dymny czwartek, albo jeszcze lepiej jako czwartek pachnący dymem z grillowanego mięsa.

Według greckiej prawosławnej tradycji wierni, którzy czekają na czterdziestodniowy post przed Wielkanocą, w ten właśnie szczególny czwartek mogą zjeść tyle mięsa, ile zechcą i bawić się dopóki wystarczy im sił. Ta tradycja to oczywiście dobra okazja do spotkań rodzinnych lub w gronie znajomych tym bardziej, że w wielu miejscowościach na głównych placach są wystawiane grille, na których pieczone jest mięso. Wieczorem gdy Grecy zasiadają do stołów zastawionych jedzeniem słychać wszędzie muzykę, czasem śpiewy oraz głośne rozmowy. Tawerny tego dnia przygotowują specjalne menu, a jednym z najpopularniejszych dań są souvlaki oraz paidakia, czyli grillowane jagnięce żeberka. W niektórych rejonach Grecji oprócz grillowanych mięs pieczone jest także ciasto z pokrzywy (Πίτα με τσουκνίδες).

Tsinkopempti

Prawdopodobnie genezy tego zwyczaju należy szukać w starożytnych obrzędach ku czci Bachusa. Przetrwały one do naszych czasów ale z pewnymi modyfikacjami. Jedzenie i picie to niewątpliwie celebracja ziemskich przyjemności, którą zgrabnie wytłumaczono koniecznością wzmocnienia się przed rygorystycznym postem wielkanocnym.

W dawnych czasach na wsiach oprócz grillowania mięsa, ludzie przebierali się i chodzili grupami od jednego domu do drugiego prosząc o poczęstunek i wino. Jednocześnie wciągali w te swoiste pielgrzymki sąsiadów od których właśnie otrzymali smakołyki. W dzisiejszych czasach Tsinkopempti w dużej mierze stracił swój religijny wymiar. To raczej kolejna okazja do spotkań w tradycyjnych tawernach, które tego dnia stają się głównymi atrakcjami.

Gosia,  data_2023-02-16 19:27:45 2023-02-16 19:27:45
Średnia: 0
Liczba ocen: 0
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
zobacz pozostałe aktualności z tego miesiąca »
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Piotr Matulewicz
2023-02-20 15:14:07

Wolę to niż pączki

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/568693921971543

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

gość PiotrWie  Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.
 Vai, zapraszam
gość PiotrWie  My lecieliśmy ( co prawda 10 kwietnia, więc 9 dni przed Wielkanocą ) z Aten na Paros i w samolocie było zdecydowanie poniżej połowy miejsc zajęte. Na dzień dzisiejszy jest bardzo mało ludzi - co nas bardzo cieszy. Ponieważ planujemy pozostać na Cykladach do 4 czerwca zobaczymy kiedy ilość turystów zacznie narastać.
 
 
 
gość zecia  Moussaka to greckie danie, które zawsze mnie urzeka swoim smakiem. Robię ją z bakłażanem, mieloną wołowiną, ziemniakami i kremowym beszamelem. Bakłażana smażę na oliwie, mięso doprawiam cynamonem i pomidorami – aromat roznosi się po kuchni. Układam warstwy i zapiekam, aż wierzch jest złocisty – wygląda jak z obrazka. Dla nas wrzucam odrobinę ostrej papryki – polski sznyt dla wyrazistości. (...)
CRETE Copyright © 2009-25 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera