Paligremnos - nie wszystko jest na sprzedaż

data_2023-01-31 20:31:33 2023-01-31 20:31:33

Paligremnos, słynna skała wznosząca się w miejscowości Plakias dzisiaj została uznana za obszar o szczególnym pięknie naturalnym i ustanowiona chronionym pomnikiem przyrody. Rada Regionalna Departamentu Środowiska i Planowania Przestrzennego Regionu Krety wydała pozytywną rekomendację dla Ministerstwa o podjęciu dalszych oficjalnych decyzji dotyczących stworzenia obszaru znajdującego się pod ochroną.

Skała Paligreminos

Decyzja ta została podjęta jednogłośnie w oparciu o badanie przeprowadzone przez Muzeum Historii Naturalnej Krety, w którym oceniono charakterystykę skały wskazując na istnienie trzech czynnych uskoków tektonicznych, które wykluczają możliwość wznoszenia jakichkolwiek budowli na skale. Dodatkowo zwrócono uwagę na to, że zimą jest to również teren podmokły, który staje się siedliskiem wielu gatunków ptaków.

Na dzisiejszym spotkaniu zjawiło się bardzo wiele osób, które zaangażowały się w tę długotrwałą walkę o zachowanie skały Paligremnos w nienaruszonym stanie. I mimo że jak podkreślano pozwolenia na budowę kompleksu hotelowego były wydane zgodnie z obowiązującym prawem to jednak dzisiejsze decyzje chyba na dobre pozwolą na zakończenie tej sprawy. Podkreślono również, że inwestor miał świadomość iż jest to teren unikalny, jednak nie posiadał informacji o tym, że miejsce to jest położone nad czynnymi uskokami tekotnicznymi.

Przypominamy, że batalia o Paligremnos toczy się od kilku lat, kiedy to pojawił się inwestor, który chciał na szczycie skały postawić kompleks hotelowy. Pierwsze decyzje i działania dotyczące tej wątpliwej inwestycji wzbudziły ostry protest zarówno mieszkańców Plakias jak i środowiska naukowego. Spowodowało to zawieszenie prac na kilka lat. Niestety w maju ubiegłego roku temat nieszczęsnej inwestycji powrócił. W ciągu zaledwie kilku dni nagle uruchomiono budowę. Niestety ciężki sprzęt w krótkim czasie zdołał zrujnować fragment terenu znajdującego się powyżej klifu. Wzbudziło to ogromny sprzeciw a sprawa ponownie nabrała rozgłosu zarówno w lokalnych portalach informacyjnych oraz mediach społecznościowych. Dzisiaj lokalni politycy tłumaczyli swoje decyzje odnośnie wydania pozwoleń brakami kadrowymi i błędami. Na szczęście dzięki aktywności lokalnej społeczności okazało się, że zgodnie ze słowami Pana Babisa Fassoulasa z Muzeum Historii Naturalnej na Krecie: „nie wszystko jest na sprzedaż”.

Gosia i Piotrek,  data_2023-01-31 20:31:33 2023-01-31 20:31:33
Średnia: 5
Liczba ocen: 1
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 5 na 5 (0) liczba ocen 1
zobacz pozostałe aktualności z tego miesiąca »
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Piotr Matulewicz
2023-01-31 21:30:56

Super+

1

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/557779433062992

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

gość PiotrWie  Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.
 Vai, zapraszam
gość PiotrWie  My lecieliśmy ( co prawda 10 kwietnia, więc 9 dni przed Wielkanocą ) z Aten na Paros i w samolocie było zdecydowanie poniżej połowy miejsc zajęte. Na dzień dzisiejszy jest bardzo mało ludzi - co nas bardzo cieszy. Ponieważ planujemy pozostać na Cykladach do 4 czerwca zobaczymy kiedy ilość turystów zacznie narastać.
 
 
 
gość zecia  Moussaka to greckie danie, które zawsze mnie urzeka swoim smakiem. Robię ją z bakłażanem, mieloną wołowiną, ziemniakami i kremowym beszamelem. Bakłażana smażę na oliwie, mięso doprawiam cynamonem i pomidorami – aromat roznosi się po kuchni. Układam warstwy i zapiekam, aż wierzch jest złocisty – wygląda jak z obrazka. Dla nas wrzucam odrobinę ostrej papryki – polski sznyt dla wyrazistości. (...)
CRETE Copyright © 2009-25 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera