Serwis wymaga plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej.
We wczorajszy wyjątkowy wieczór część mieszkańców największych kreteńskich miast na powitanie Nowego Roku wybrało imprezy sylwestrowe pod chmurką.
Mieszkańcy Chanii zaczęli zabawę o godzinie 22:00 pod Zegarem Ogrodu Miejskiego, gdzie po raz pierwszy od dwóch lat zorganizowano imprezę sylwestrową oraz koncert. O północy niebo nad Chanią rozświetliły fajerwerki, a zgromadzeni ludzie mogli obejrzeć także pokaz świateł.
W Heraklionie mieszkańcy miasta oraz spędzający tu czas turyści pożegnali 2022 rok na placu Eleftheria na imprezie zorganizowanej przez władze miasta. Ostatnie sekundy przed północą odliczał burmistrz miasta Vassilis Lambrinos, który złożył życzenia noworoczne bawiącym się ludziom. W sylwestrowej zabawie wzięli także udział muzycy z Filharmonii Miejskiej, którzy zagrali koncert. Warto wspomnieć, że najpopularniejszą przekąską podczas imprez pod chmurką jest słodka bougatsa.
Sylwester w Heraklionie. Źródło zdjęć: www.candiadoc.gr
Z 1 stycznia nowego roku wiąże się też fajna tradycja podawania informacji w kreteńskich portalach o pierwszym dziecku urodzonym na Krecie w Nowym Roku. W 2023 roku już minutę po północy w szpitalu w Heraklionie urodził się nowy Kreteńczyk.
gość PiotrWie Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.
gość PiotrWie My lecieliśmy ( co prawda 10 kwietnia, więc 9 dni przed Wielkanocą ) z Aten na Paros i w samolocie było zdecydowanie poniżej połowy miejsc zajęte. Na dzień dzisiejszy jest bardzo mało ludzi - co nas bardzo cieszy. Ponieważ planujemy pozostać na Cykladach do 4 czerwca zobaczymy kiedy ilość turystów zacznie narastać.
gość zecia Moussaka to greckie danie, które zawsze mnie urzeka swoim smakiem. Robię ją z bakłażanem, mieloną wołowiną, ziemniakami i kremowym beszamelem. Bakłażana smażę na oliwie, mięso doprawiam cynamonem i pomidorami – aromat roznosi się po kuchni. Układam warstwy i zapiekam, aż wierzch jest złocisty – wygląda jak z obrazka. Dla nas wrzucam odrobinę ostrej papryki – polski sznyt dla wyrazistości. (...)
Komentarze
komentarz z
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz
lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10158962006482551