Serwis wymaga plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej.
Jeszcze do początku lat dziewięćdziesiątych miejsce to było znane tylko nielicznym turystom oraz okolicznym mieszkańcom. W okresie tym na plażę prowadziła niezbyt wygodna szutrowa droga. Z tej dosyć ograniczonej dostępności, bardzo szybko zaczęli korzystać nudyści, którzy znaleźli tu doskonałą kryjówkę. Obecnie dotarcie do Soudy nie stanowi najmniejszego problemu, gdyż od dosyć dawna doprowadzona została tu asfaltowa droga. a dla pieszych niedawno powstał chodnik między Plakias a Soudą.Chociaż dziś miejsce to jest zdecydowanie bardziej popularne wśród zwykłych turystów, to jednak wciąż znajdziecie tu wielu miłośników naturyzmu.
Souda znajduje się na końcu wąwozu, którego dnem płynie rzeka Finikas. Ten niewielki potok zasilany przez górskie strumienie, jest pełny wody przez cały rok. Dobra dostępność wody sprawia, że dolina ta jest zielona nawet w szczycie wakacyjnego sezonu. W kilku miejscach wzdłuż Finikas można zobaczyć zagajniki kreteńskich palm Phoenix theophrastii, które możecie znać choćby z takich miejsc jak Vai oraz Preveli. Souda jest jednym z ważniejszych rezerwatów, gdzie występuje ten bardzo rzadki gatunek.
gość PiotrWie Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.
gość PiotrWie My lecieliśmy ( co prawda 10 kwietnia, więc 9 dni przed Wielkanocą ) z Aten na Paros i w samolocie było zdecydowanie poniżej połowy miejsc zajęte. Na dzień dzisiejszy jest bardzo mało ludzi - co nas bardzo cieszy. Ponieważ planujemy pozostać na Cykladach do 4 czerwca zobaczymy kiedy ilość turystów zacznie narastać.
gość zecia Moussaka to greckie danie, które zawsze mnie urzeka swoim smakiem. Robię ją z bakłażanem, mieloną wołowiną, ziemniakami i kremowym beszamelem. Bakłażana smażę na oliwie, mięso doprawiam cynamonem i pomidorami – aromat roznosi się po kuchni. Układam warstwy i zapiekam, aż wierzch jest złocisty – wygląda jak z obrazka. Dla nas wrzucam odrobinę ostrej papryki – polski sznyt dla wyrazistości. (...)
Komentarze
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz
lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10158688266902551