Serwis wymaga plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej.
Z danych opublikowanych ostatnio przez Eurostat (Europejski Urząd Statystyczny) Grecja zajęła 3. miejsce wśród krajów Unii Europejskiej jeśli chodzi o ilość najczystszych kąpielisk przybrzeżnych. Dane te są podawane przez Eurostat z opóźnieniem, więc dotyczą 2021 roku. Można jednak śmiało powiedzieć, że statystycznie 24 na 25 greckich plaż może pochwalić się doskonałą jakością wody do pływania.
Według tych danych Grecja odnotowała tylko niewielki spadek w porównaniu do wcześniejszego roku, co nie zmienia faktu, że wyniki i tak są imponujące. 95,8% greckich kąpielisk odnotowało doskonałą jakość wody. Lepsze wyniki osiągnęły tylko Chorwacja (99,2%) oraz Malta (96,6%). Ocena jakości wody oparta jest na parametrach mikrobiologicznych, czyli obecności bakterii Enterococcus faecalis oraz Escherichia coli.
Dyrektywa unijna przyjęta w 2006 roku wymaga od państw członkowskich oceny jakości wszystkich śródlądowych oraz morskich wód w kąpieliskach oraz sklasyfikowania ich w czterostopniowej skali (słabe, dostateczne, dobre oraz doskonałe).
Średnio jakość wody w europejskich kąpieliskach pozostaje na wysokim poziomie. Udział wód o doskonałej jakości w 2021 roku w UE wyniósł 88,3%, zaś rok wcześniej 88,4%.
Pełna lista krajów zakwalifikowanych do pierwszej dziesiątki znajduje się poniżej:
gość PiotrWie Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.
gość PiotrWie My lecieliśmy ( co prawda 10 kwietnia, więc 9 dni przed Wielkanocą ) z Aten na Paros i w samolocie było zdecydowanie poniżej połowy miejsc zajęte. Na dzień dzisiejszy jest bardzo mało ludzi - co nas bardzo cieszy. Ponieważ planujemy pozostać na Cykladach do 4 czerwca zobaczymy kiedy ilość turystów zacznie narastać.
gość zecia Moussaka to greckie danie, które zawsze mnie urzeka swoim smakiem. Robię ją z bakłażanem, mieloną wołowiną, ziemniakami i kremowym beszamelem. Bakłażana smażę na oliwie, mięso doprawiam cynamonem i pomidorami – aromat roznosi się po kuchni. Układam warstwy i zapiekam, aż wierzch jest złocisty – wygląda jak z obrazka. Dla nas wrzucam odrobinę ostrej papryki – polski sznyt dla wyrazistości. (...)
Komentarze
komentarz z
Gdyby tylko jeszcze kiepów nie było nawciskanych w piasek byłoby idealnie ;)
I by morze wyrzucało mniej plastiku na plażę. Niestety jest to problem ogólnoświatowy.
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz
lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10158644516087551