Rozpoczęcie remontu Hali Targowej w Chanii

data_2022-01-28 20:33:57 2022-01-28 20:33:57

Dwa tygodnie temu pisaliśmy o ukończeniu formalności dotyczących generalnego remontu i rewitalizacji Agory, czyli Hali Targowej w Chanii. Warto odnotować, że dzisiaj zaś ruszyła rozbiórka stoisk sklepowych znajdujących się wewnątrz budynku. Obecnie demontowane i wywożone są konstrukcje boksów sklepowych oraz ich wyposażenie. Rozbiórka tych instalacji to początkowy etap prac, po którym nastąpi główna przebudowa zabytkowej Agory. Na czas remontu 52 sklepy, które działały wewnątrz budynku musiały przenieść się do innych lokali rozrzuconych na terenie miasta.

Hala Targowa w Chanii

Zgodnie z umową wykonawca ma dwa lata na przeprowadzenie uzgodnionych prac remontowych. Przebudowa będzie dotyczyła nie tylko zadaszenia Hali, które było w fatalnym stanie, ale też między innymi konstrukcji budynku. To co będzie zauważalne najbardziej dla klientów to przebudowane wnętrze. Remont Rynku Miejskiego był wielokrotnie przesuwany w czasie, a ostateczne podpisanie umowy między z wykonawcą nastąpiło 13 stycznia. Przebudowa i renowacja budynku zostały wycenione na kwotę 15 mln euro, zaś ciężar finansowania poniesie Region Krety.

Wizualizacja HaliWizualizacja przebudowanej Hali Targowej. Źródło grafiki: www.neakriti.gr

Budynek Agory powstał w latach 1911-1913, zaś otwarcia obiektu dokonał sam Eleftherios Venizelos pod koniec 1913 roku. Od tamtej pory Hala Targowa działała nieprzerwanie przez 109 lat i na stałe wpisała się w tkankę miejską Chanii. Miejsce to jest ważne zarówno dla mieszkańców Chanii, jak i przyjeżdżających tu turystów. Dla tych pierwszych to nie tylko targ, na którym można zrobić zakupy, ale też popularne miejsce spotkań i swoisty punkt orientacyjny. Turyści zaś chętnie przychodzą tu na zakupy lokalnych produktów. W 1980 roku budynek został uznany przez Ministerstwo Kultury za zabytek historyczny.

Wnętrze Hali Targowej w Chanii

Gosia,  data_2022-01-28 20:33:57 2022-01-28 20:33:57
Średnia: 0
Liczba ocen: 0
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
zobacz pozostałe aktualności z tego miesiąca »
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 gość}
gość Michal
2022-02-13 16:59:10

hala

oby po remoncie wrócili ci co byli a nie jakieś mc donaldy

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10158383162982551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

gość PiotrWie  Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.
 Vai, zapraszam
gość PiotrWie  My lecieliśmy ( co prawda 10 kwietnia, więc 9 dni przed Wielkanocą ) z Aten na Paros i w samolocie było zdecydowanie poniżej połowy miejsc zajęte. Na dzień dzisiejszy jest bardzo mało ludzi - co nas bardzo cieszy. Ponieważ planujemy pozostać na Cykladach do 4 czerwca zobaczymy kiedy ilość turystów zacznie narastać.
 
 
 
gość zecia  Moussaka to greckie danie, które zawsze mnie urzeka swoim smakiem. Robię ją z bakłażanem, mieloną wołowiną, ziemniakami i kremowym beszamelem. Bakłażana smażę na oliwie, mięso doprawiam cynamonem i pomidorami – aromat roznosi się po kuchni. Układam warstwy i zapiekam, aż wierzch jest złocisty – wygląda jak z obrazka. Dla nas wrzucam odrobinę ostrej papryki – polski sznyt dla wyrazistości. (...)
CRETE Copyright © 2009-25 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera