Rakomelo na gorąco - najlepsze na rozgrzewkę

data_2022-01-22 18:43:31 2022-01-22 18:43:31

Czym można rozgrzać się porządnie zwłaszcza w takie zimowe dni jak ostatnio? Przy okazji spotkania z "naszymi" Kreteńczykami proponowaliśmy im różne polskie specjały serwowane zimą na rozgrzewkę. Niestety żaden z nich nie podbił kreteńskich serc. Grzane wino kojarzyło się z polskim barszczem i w ogóle wg nich to dziwny pomysł by podgrzewać wino, grzane piwo wydało się jeszcze dziwniejszym pomysłem. Miód pitny zdobył najwięcej punktów (wiadomo! meli czyli miód na Krecie to podstawowy produkt).

Jaki jest zatem kreteński sposób na rozgrzewkę? To rakomelo na gorąco. Rakomelo to trunek pochodzący z Krety, będący połączeniem raki i miodu. Prawdopodobnie część osób spotkała się  z nim w czasie wakacyjnych podróży. Jeśli jednak mieliście okazję je spróbować latem, to zapewne było podane zimne. Rakomelo na gorąco to wersja typowo zimowa, podawana na rozgrzewkę, a także na przeziębienia. Już niewielka porcja tego gorącego alkoholu rozgrzeje nawet największego zmarzlucha.

Aby przygotować rakomelo na gorąco potrzebujemy: 100 ml raki, około 35 gr miodu (najlepiej kreteńskiego), 1-2 laski cynamonu oraz 3-4 goździki. Raki z cynamonem i goździkami podgrzewamy w rondelku, dodajemy miód i pozostawiamy na małym ogniu na około 5 minut. W tym czasie napój należy porządnie wymieszać aby miód rozpuścił się. Przed podaniem można wyjąć cynamon oraz goździki aby nie przeszkadzały podczas degustacji. Pić póki gorące!

Gosia,  data_2022-01-22 18:43:31 2022-01-22 18:43:31
Średnia: 0
Liczba ocen: 0
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
zobacz pozostałe aktualności z tego miesiąca »
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

2022-01-22 18:17:09

Rakomelo

1
2022-01-22 18:36:23

Przywiozłem w tym roku Raki z Kritsy polecone przez Ewę. I cynamon. Miód mam swój. Robiłem rakomelo do buteleczek. Wszyscy zachwyceni. Próbowałem robić na wódce, ale to nie to samo. Teraz mam nastawione na mieszance wódki i dobrej whisky. Zobaczymy czy uda mi się zbliżyć do smaku z Raki

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2022-01-22 19:28:40

Marcin Pilarski Rakomelo od Ewy jest świetne. Rodzinna receptura.

2022-01-22 18:58:22

Yyyy, żaden alko na ciepło

3
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2022-01-22 19:29:04

Tomasz Zaród Każdy ma swoje demony

2022-01-22 19:14:43

Αθήνα

1
2022-01-22 21:02:57

Mam jeszcze jedną butelkę w barku, to spróbuję na gorąco ;)

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10158374385737551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

gość PiotrWie  Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.
 Vai, zapraszam
gość PiotrWie  My lecieliśmy ( co prawda 10 kwietnia, więc 9 dni przed Wielkanocą ) z Aten na Paros i w samolocie było zdecydowanie poniżej połowy miejsc zajęte. Na dzień dzisiejszy jest bardzo mało ludzi - co nas bardzo cieszy. Ponieważ planujemy pozostać na Cykladach do 4 czerwca zobaczymy kiedy ilość turystów zacznie narastać.
 
 
 
gość zecia  Moussaka to greckie danie, które zawsze mnie urzeka swoim smakiem. Robię ją z bakłażanem, mieloną wołowiną, ziemniakami i kremowym beszamelem. Bakłażana smażę na oliwie, mięso doprawiam cynamonem i pomidorami – aromat roznosi się po kuchni. Układam warstwy i zapiekam, aż wierzch jest złocisty – wygląda jak z obrazka. Dla nas wrzucam odrobinę ostrej papryki – polski sznyt dla wyrazistości. (...)
CRETE Copyright © 2009-25 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera