Plany rewitalizacji twierdzy Kazarma w Sitia

data_2021-11-22 19:10:23 2021-11-22 19:10:23

Mimo że twierdza Kazarma to jedno z najbardziej rozpoznawalnych miejsc w mieście Sitia, to jednak stan tej budowli pozostawia wiele do życzenia. Wkrótce jednak ulegnie to zmianie, ponieważ dzisiaj Stavros Arnaotakis, gubernator regionalny Krety podpisał włączenie tej twierdzy do programu rewitalizacyjnego. Projekty realizowane w ramach tej inwestycji finansowane są przez Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego. Dzięki środkom finansowym z tego funduszu będzie możliwe odbudowanie Kazarmy oraz późniejsza promocja tego miejsca.

Kazarma w SitiaTwierdza Kazarma w Sitia

Twierdza Kazarma powstała w XIII wieku w czasach bizantyjskich i wybudowana została na wzgórzu obok portu w Sitia. Obecnie jest to jedyny fragment dawnych fortyfikacji tego miasta, który dotrwał do naszych czasów. Kazarma była główną fortyfikacją obronną Sitii ale została uszkodzona podczas częstych najazdów piratów oraz trzęsień ziemi. Gdy Wenecjanie przejęli panowanie nad wyspą postanowili przebudować istniejące tu fortyfikacje. Częściowo zburzyli mury by docelowo je odbudować w nowej silniejszej formie. Ostatecznie jednak nie zdążyli zrealizować tych planów, ponieważ wkrótce po tym Turcja przejęła panowanie nad wyspą. Tureccy okupanci po przejęciu Kazarmy dokonali przebudowy wnętrza i przekształcili ją w fort.

Obecnie Kazarma jest wykorzystywana do lokalnych zdarzeń kulturalnych. Można także wejść na jej teren, jednak nie oferuje niczego poza pustymi ogołoconymi murami oraz pięknym widokiem na miasto Sitia. Mamy jednak nadzieję, że po odnowieniu i odpowiednim wypromowaniu stanie się ważnym turystycznym punktem na mapie Krety.

Widok z Kazarma na SitięWidok z twierdzy Kazarma na miasto Sitia

Gosia,  data_2021-11-22 19:10:23 2021-11-22 19:10:23
Średnia: 0
Liczba ocen: 0
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
zobacz pozostałe aktualności z tego miesiąca »
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10158281103882551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

gość PiotrWie  Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.
 Vai, zapraszam
gość PiotrWie  My lecieliśmy ( co prawda 10 kwietnia, więc 9 dni przed Wielkanocą ) z Aten na Paros i w samolocie było zdecydowanie poniżej połowy miejsc zajęte. Na dzień dzisiejszy jest bardzo mało ludzi - co nas bardzo cieszy. Ponieważ planujemy pozostać na Cykladach do 4 czerwca zobaczymy kiedy ilość turystów zacznie narastać.
 
 
 
gość zecia  Moussaka to greckie danie, które zawsze mnie urzeka swoim smakiem. Robię ją z bakłażanem, mieloną wołowiną, ziemniakami i kremowym beszamelem. Bakłażana smażę na oliwie, mięso doprawiam cynamonem i pomidorami – aromat roznosi się po kuchni. Układam warstwy i zapiekam, aż wierzch jest złocisty – wygląda jak z obrazka. Dla nas wrzucam odrobinę ostrej papryki – polski sznyt dla wyrazistości. (...)
CRETE Copyright © 2009-25 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera