Kłusownicy w Samarii

data_2021-10-31 18:46:05 2021-10-31 18:46:05

Chyba nie było dzisiaj kreteńskiego portalu który nie informowałby o zdarzeniu do jakiego doszło minionej nocy w wąwozie Samaria.

Tuż przed północą leśniczy pełniący dyżur w placówce w Xyloskalo na płaskowyżu Omalos usłyszał wystrzał. Zaniepokojony natychmiast sprawdził najbliższą okolicę i zobaczył w pobliżu posterunku dwie osoby z latarkami. Na widok strażnika ludzie ci uciekli swoim samochodem. Niestety podczas dalszego sprawdzania terenu znalazł zastrzeloną kozicę kreteńską (kri-kri, agrimi). To odkrycie było tym bardziej wstrząsające z tego względu, że kozy kreteńskie ze względu na zagrożenie wyginięciem znajdują się pod ścisłą ochroną, a polowania na nie są zabronione.

Kozia Kri Kri w wąwozie Samaria

Szacuje się, że w latach 60-tych ubiegłego wieku żyło na wyspie już tylko około 200 zwierząt. Niestety w czasie II wojny światowej w trakcie walk, jakie miały miejsce na Krecie, stanowiły one główne źródło pożywienia dla kreteńskich partyzantów. Mimo, że mięso tej kozy było pożywieniem dla ludzi od czasów minojskich, to dopiero relatywnie krótki okres wojennej okupacji, doprowadził niemal do wybicia tego gatunku.

Agrimi ocalały na Krecie dzięki Georgiosowi Giannakopoulosowi, który doprowadził do powstania Parku Narodowego Samaria, gdzie kozy te wciąż naturalnie występowały. Cały gatunek występujący w Grecji objęto ochroną państwową. Niestety zakazy te jednak nie powstrzymują kłusowników i takie incydenty powtarzają się co kilka lat. Do ostatniego doszło w 2011 roku kiedy na terenie Parku Narodowego Samaria odnaleziono 4 zabite kozy.

Po wczorajszym wydarzeniu w wąwozie wszczęte zostanie śledztwo i mamy nadzieję, że kłusownicy odpowiedzą za swój czyn.

Gosia,  data_2021-10-31 18:46:05 2021-10-31 18:46:05
Średnia: 0
Liczba ocen: 0
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
zobacz pozostałe aktualności z tego miesiąca »
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

gość PiotrWie  Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.
 Vai, zapraszam
gość PiotrWie  My lecieliśmy ( co prawda 10 kwietnia, więc 9 dni przed Wielkanocą ) z Aten na Paros i w samolocie było zdecydowanie poniżej połowy miejsc zajęte. Na dzień dzisiejszy jest bardzo mało ludzi - co nas bardzo cieszy. Ponieważ planujemy pozostać na Cykladach do 4 czerwca zobaczymy kiedy ilość turystów zacznie narastać.
 
 
 
gość zecia  Moussaka to greckie danie, które zawsze mnie urzeka swoim smakiem. Robię ją z bakłażanem, mieloną wołowiną, ziemniakami i kremowym beszamelem. Bakłażana smażę na oliwie, mięso doprawiam cynamonem i pomidorami – aromat roznosi się po kuchni. Układam warstwy i zapiekam, aż wierzch jest złocisty – wygląda jak z obrazka. Dla nas wrzucam odrobinę ostrej papryki – polski sznyt dla wyrazistości. (...)
CRETE Copyright © 2009-25 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera