Serwis wymaga plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej.
Dyrekcja Lasów Chania ogłosiła dzisiaj ostateczne zamknięcie Parku Narodowego Samaria. Pierwotnie zakładano, że wąwóz pozostanie otwarty do końca października. Jednak w związku z intensywnymi i niebezpiecznymi zjawiskami pogodowymi prognozowanymi na dwa najbliższe dni, zdecydowano o nieco wcześniejszym zamknięciu szlaku. Jest to zatem ostateczne zamknięcie Samarii na rok 2021.
Dyrekcja Lasów Chania zapowiedziała także opublikowanie wkrótce sprawozdania z 60 lat funkcjonowania Parku. Jak tylko już się pojawi to z chęcią spojrzymy na podane liczby.
Z pewnością interesujące też będą statystyki podsumowujące ten kończący się sezon. W tym roku Samaria w całości została udostępniona bardzo późno bo dopiero od 12 czerwca. Później zaś, co stanowi o wyjątkowości tego sezonu, była wyłączona z ruchu turystycznego od 31 lipca przez około 3 tygodnie z powodu ekstremalnych upałów i wysokiego zagrożenia pożarowego. Z pewnością z negatywnymi skutkami ekonomicznymi tych decyzji borykać się będą przez najbliższe miesiące przede wszystkim mieszkańcy Agia Roumeli, miejscowości do której docierają turyści po przejściu wąwozu.
gość PiotrWie Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.
gość PiotrWie My lecieliśmy ( co prawda 10 kwietnia, więc 9 dni przed Wielkanocą ) z Aten na Paros i w samolocie było zdecydowanie poniżej połowy miejsc zajęte. Na dzień dzisiejszy jest bardzo mało ludzi - co nas bardzo cieszy. Ponieważ planujemy pozostać na Cykladach do 4 czerwca zobaczymy kiedy ilość turystów zacznie narastać.
gość zecia Moussaka to greckie danie, które zawsze mnie urzeka swoim smakiem. Robię ją z bakłażanem, mieloną wołowiną, ziemniakami i kremowym beszamelem. Bakłażana smażę na oliwie, mięso doprawiam cynamonem i pomidorami – aromat roznosi się po kuchni. Układam warstwy i zapiekam, aż wierzch jest złocisty – wygląda jak z obrazka. Dla nas wrzucam odrobinę ostrej papryki – polski sznyt dla wyrazistości. (...)
Komentarze
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz
lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10158241248302551