Serwis wymaga plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej.
Latarnie morskie są na ogół bardzo charakterystycznym punktem miasta często uwiecznianym na turystycznych zdjęciach. Jako przykład mogą posłużyć historyczne latarnie w Chanii czy Rethymno. Kto z nas nie ma ich w swoich zbiorach wakacyjnych zdjęć…. Wygląda na to, że w przyszłości do tych dwóch znanych kreteńskich latarni dołączy jeszcze jedna, która powstanie w mieście Ierapetra na południu Krety. Po wczorajszym spotkaniu burmistrza tego miasta z ministrem polityki morskiej i wyspiarskiej, zostało uzgodnione dofinansowanie w wysokości 300 000 euro na postawienie takiej budowli.
Twierdza Kales w Ierapetra. Czy to tu powstanie nowa latarnia morska?
Już teraz przewiduje się, że latarnia morska stanie się emblematem dla miasta, który podkreśli tożsamość kulturową oraz nadmorski charakter Ierapetra. Dodatkowo budowla ta przyczyni się do stworzenia bezpiecznych warunków żeglugowych i nawigacyjnych dla regionu południowo-wschodniej Krety. Na pewno stanie się także miejscem, które będzie przyciągało turystów.
Nie pokazano na razie projektu tej latarni, ale my już jesteśmy go ciekawi. Mamy nadzieje, że wkomponuje się w historyczną część tego miasta.
gość PiotrWie Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.
gość PiotrWie My lecieliśmy ( co prawda 10 kwietnia, więc 9 dni przed Wielkanocą ) z Aten na Paros i w samolocie było zdecydowanie poniżej połowy miejsc zajęte. Na dzień dzisiejszy jest bardzo mało ludzi - co nas bardzo cieszy. Ponieważ planujemy pozostać na Cykladach do 4 czerwca zobaczymy kiedy ilość turystów zacznie narastać.
gość zecia Moussaka to greckie danie, które zawsze mnie urzeka swoim smakiem. Robię ją z bakłażanem, mieloną wołowiną, ziemniakami i kremowym beszamelem. Bakłażana smażę na oliwie, mięso doprawiam cynamonem i pomidorami – aromat roznosi się po kuchni. Układam warstwy i zapiekam, aż wierzch jest złocisty – wygląda jak z obrazka. Dla nas wrzucam odrobinę ostrej papryki – polski sznyt dla wyrazistości. (...)
Komentarze
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz
lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10157844006137551