Czysty Poniedziałek, czyli początek postu

data_2021-03-15 19:30:31 2021-03-15 19:30:31

Dzisiejszy dzień w Grecji to tak zwany Czysty Poniedziałek (Καθαρή Δευτέρα), czyli pierwszy dzień Wielkiego Postu. Jest to święto ruchome, które wypada w poniedziałek siódmego tygodnia poprzedzającego prawosławną Wielkanoc. Jest to zarazem dzień wolny od pracy, zarówno w Grecji jak i na Cyprze.

LaganaTradycyjna lagana naszej roboty

Cały pierwszy tydzień Wielkiego Postu jest często określany mianem "Czystego Tygodnia" i zgodnie z greckimi zwyczajami są to dni przeznaczone na generalne porządki domowe. Jednak głównym sensem tego święta jest odmiana duchowa, wzajemne przebaczanie oraz rozpoczęcie okresu postu z czystym sumieniem.

W miarę możliwości oraz pod warunkiem dobrej pogody święto to jest spędzane przez Greków na świeżym powietrzu. Powszechnym zwyczajem jest puszczanie latawców. Dzisiejszą wiosenną aurę wykorzystywali np. mieszkańcy Rethymno, którzy wybrali się na spacer uliczkami starego miasta albo na miejską plażę, gdzie część osób zajmowała się właśnie puszczaniem latawców albo aktywnością sportową z dziećmi.

Lagana rekordzistkaŹródło zdjęcia: flashnews.gr

Jednym z bardziej charakterystycznych symboli tego święta jest chleb lagana (λαγάνα). Tradycja wypieku tego płaskiego chleba z dodatkiem nasion sezamu jest wciąż kultywowana w Grecji i na Cyprze. Chociaż wiele gospodyń domowych wciąż samodzielnie przygotowuje pieczywo, to jednak zdecydowana większość Greków kupuje lagana w lokalnych piekarniach, które produkcje tego chleba rozpoczynają w wieczór poprzedzający Czysty Poniedziałek.

Co roku piekarze podejmują swego rodzaju rywalizację starając się upiec jak największe dekoracyjne lagany. Tak też było i w tym roku. W Chanii powstała lagana o 4-metrowej długości i blisko 2 metrach szerokości. W Kissamos miejscowy piekarz upiekł sporą laganę w kształcie Krety.

Lagana w kształcie Krety

George Hairetakis, piekarz z Kissamos co roku tradycyjnie piecze laganę w kształcie Krety.
Źródło zdjęcia: flashnews.gr

Gosia,  data_2021-03-15 19:30:31 2021-03-15 19:30:31
Średnia: 0
Liczba ocen: 0
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
zobacz pozostałe aktualności z tego miesiąca »
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10157811210572551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

gość PiotrWie  Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.
 Vai, zapraszam
gość PiotrWie  My lecieliśmy ( co prawda 10 kwietnia, więc 9 dni przed Wielkanocą ) z Aten na Paros i w samolocie było zdecydowanie poniżej połowy miejsc zajęte. Na dzień dzisiejszy jest bardzo mało ludzi - co nas bardzo cieszy. Ponieważ planujemy pozostać na Cykladach do 4 czerwca zobaczymy kiedy ilość turystów zacznie narastać.
 
 
 
gość zecia  Moussaka to greckie danie, które zawsze mnie urzeka swoim smakiem. Robię ją z bakłażanem, mieloną wołowiną, ziemniakami i kremowym beszamelem. Bakłażana smażę na oliwie, mięso doprawiam cynamonem i pomidorami – aromat roznosi się po kuchni. Układam warstwy i zapiekam, aż wierzch jest złocisty – wygląda jak z obrazka. Dla nas wrzucam odrobinę ostrej papryki – polski sznyt dla wyrazistości. (...)
CRETE Copyright © 2009-25 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera