Zamknięcie dotychczasowej siedziby Muzeum Archeologicznego w Chania

data_2020-09-13 19:21:11 2020-09-13 19:21:11

Dziś po raz ostatni Muzeum Archeologiczne w Chanii było otwarte dla zwiedzających w swojej dotychczasowej siedzibie w dawnym kościele Agios Frangiskos. Ta charakterystyczna budowla znajdująca się w sercu starego miasta gościła muzealne zbiory przez blisko 60 lat od 14 lipca 1962 roku. Oczywiście tymczasowe zamknięcie działalności Muzeum Archeologicznego w Chanii wcale nie oznacza, że miejsce to definitywnie zniknie z mapy turystycznych atrakcji tego miasta. Zgodnie z zapowiedziami już od przyszłego roku muzeum powinno wznowić swoją działalność w zupełnie nowym nowoczesnym budynku znajdującym się w dzielnicy Chalepa.

Dotychczasowa siedziba muzeumDotychczasowa siedziba Muzeum Archeologicznego w Chania

Z pewnością muzeum w swojej obecnej formie zapisało się w pamięci wielu osób, które miały okazję je zwiedzić. Architektura budynku dawnego kościoła Agios Frangikos oraz jego malownicze wnętrza dodawały specyficznego klimatu całej wystawie. Niestety pomimo swoich zalet budowla ta nie spełniała współczesnych wymagań stawianych przed nią, a same wnętrza są zdecydowanie zbyt małe, aby pomieścić obszerne muzealne zbiory. Właśnie między innymi to przeważyło o tym, że w 2008 roku podjęta został decyzja o budowie nowej siedziby muzeum.

Nowy budynek muzeum archeologicznego

Nowy budynek Muzeum Archeologicznego. Zdjęcie pochodzi z serwisu www.zarpanews.gr

O zbliżających się przenosinach muzeum pisaliśmy w jednym z newsów w lutym. Zgodnie z tamtą informacją ponowne otwarcie Muzeum Archeologicznego w Chanii ma nastąpić wraz z początkiem przyszłorocznego sezonu turystycznego (najprawdopodobniej w czerwcu). Mamy nadzieję, że termin ten zostanie dotrzymany, gdyż wedle zapowiedzi nowa ekspozycja ma podążać z duchem czasu: będzie o wiele bogatsza i ma być prezentowana zgodnie z współczesnymi trendami.

Piotrek,  data_2020-09-13 19:21:11 2020-09-13 19:21:11
Średnia: 0
Liczba ocen: 0
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
zobacz pozostałe aktualności z tego miesiąca »
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Zbigniew Huchla
2020-09-14 17:54:26

Byliśmy wczoraj tam

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2020-09-14 17:57:07

To w ostatniej chwili.

 Zbigniew Huchla
Zbigniew Huchla
2020-09-14 18:01:47

Właśnie idziemy

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10157421614642551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

gość PiotrWie  Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.
 Vai, zapraszam
gość PiotrWie  My lecieliśmy ( co prawda 10 kwietnia, więc 9 dni przed Wielkanocą ) z Aten na Paros i w samolocie było zdecydowanie poniżej połowy miejsc zajęte. Na dzień dzisiejszy jest bardzo mało ludzi - co nas bardzo cieszy. Ponieważ planujemy pozostać na Cykladach do 4 czerwca zobaczymy kiedy ilość turystów zacznie narastać.
 
 
 
gość zecia  Moussaka to greckie danie, które zawsze mnie urzeka swoim smakiem. Robię ją z bakłażanem, mieloną wołowiną, ziemniakami i kremowym beszamelem. Bakłażana smażę na oliwie, mięso doprawiam cynamonem i pomidorami – aromat roznosi się po kuchni. Układam warstwy i zapiekam, aż wierzch jest złocisty – wygląda jak z obrazka. Dla nas wrzucam odrobinę ostrej papryki – polski sznyt dla wyrazistości. (...)
CRETE Copyright © 2009-25 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera