Serwis wymaga plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej.
Fundacja na rzecz Edukacji Ekologicznej (Foundation for Environmental Education – FEE) ogłosiła listę plaż, które w tym roku zostały nagrodzone symbolem błękitnej flagi. Kolejny raz Grecja zajęła drugie miejsce pod względem liczby plaż i marin, które zostały wyróżnione symbolem błękitnej flagi. Na liście znalazło się 393 plaż oraz 9 marin z Grecji (przy czym na Krecie błękitna flaga będzie powiewać w 87 miejscach). Plaże pretendujące do prawa używania tego znaku muszą spełnić 24 kryteria narzucone przez FEE. Wymagania te obejmują takie zagadnienia jak: czystość plaży, zapewnienie odpowiedniej liczby ratowników wyposażonych w stosowny sprzęt ratunkowy, jakość wody zgodna z wymaganiami i normami, wyposażenie plaży w pojemniki na odpadki, bezpieczny dostęp do plaży, wyposażenie w czyste sanitariaty.
Warto przypomnieć, że historia tego wyróżnienia sięga 1985 roku, kiedy symbol ten został po raz pierwszy użyty we Francji. W ciągu kilkunastu kolejnych lat prosta i czytelna koncepcja oznaczania najlepszych plaż i marin była pozytywnie przyjęta przez turystów w Unii Europejskiej. Rozpoczęto prace nad zmianami zasad pozwalającymi na wprowadzenie tego wyróżnienia w innych krajach na całym świecie. Od 2001 roku, po ustaleniu jednolitych zasad, znak ten stał się międzynarodowym symbolem najlepszych plaż.
Zdjęcia z niektórych z plaż nagrodzonych błękitną flagą:
Falasarna - Pachia Amos
Istro - Ag. Panteleimonas
Kolimbari
Matala
Stavros
Vai
Listę miejsc na Krecie, które zostały wyróżnione błękitną flagą znajdziecie poniżej.
Symbolem U oznaczone są plaże na których zainstalowano specjalne podjazdy oraz inne urządzenia zwiększające dostępność plaży dla osób poruszających się na wózkach.
Region Chania:
Ag. Apostoloi 1 U
Ag. Apostoloi 2
Ag. Marina
Ag. Onoufrios
Chrysi
Falasarna U
Kalamaki
Kalathas
Kalyves-Xyda U
Kavros U
Kyani U
Maistrali
Marathi U
Nea Chora U
Perastikos U
Platanias U
Platanias/Limanaki U
Stalos
Stavros
Region Rethymnon:
Adelianos Kampos A U
Ag. Galini / Ystero Varkotopi U
Bali Livadi
Bali Varkotopos
Damnoni U
Lianos Kavos Lavris U
Panormo Limni U
Perivolia
Pigianos Kampos U
Plakias U
Platanias B/Rethymno 6 U
Rethymno 1 U
Rethymno 2
Rethymno 3 U
Rethymno 4/Missiria U
Rodakino
Skaleta
Souda
Region Heraklion:
Ag. Georgios 1
Ag. Georgios 2
Ag. Georgios 3 U
Ammoudara 1
Ammoudara 4 U
Ammoudara 5 U
Anisaras U
Drepanos U
Ellinoperamata U
Fodele
Limenas Chersonisou 5 U
Matala U
Potamos
Potamos A U
Region Lasithi (Ag. Nikolaos):
Ag. Fotia
Ag. Nikolaos (Marina)
g. Nikolaos 1
Ag. Nikolaos 3
Ag. Panteleimonas U
Almyros U
Ammos/Dimotiki
Ammos/Marina
Ammoudara U
Ammoudi U
Chavania 2 U
Chiona (Sitia)
Chiona (Ag. Nikolaos)
Driros
Elounda U
Elounda 1
Elounda Pigaidakia
Ierapetra 1/ Dimotiki U
Ierapetra 2/ Dimotiki
Katharades 1
Kato Zakros
Kitroplateia
Kouremenos
Koutsounari 2
Koutsounari/ Ag. Ioannis
Makrygialos/Lagoufa
Myrtos
Pilos
Plaka U
Poros 1 U
Poros 2 U
Schisma U
Siteia 1/Galliko
Spiliada U
Vai/Finikodasos U
Voulisma
PS.
Warto odnotować również, że z roku na rok rośnie liczba polskich plaż i marin, które mogą poszczycić się tym wyróżnieniem. W Polsce w 2013 roku błękitna flaga zawiśnie w 26 miejscach.
gość PiotrWie Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.
gość PiotrWie My lecieliśmy ( co prawda 10 kwietnia, więc 9 dni przed Wielkanocą ) z Aten na Paros i w samolocie było zdecydowanie poniżej połowy miejsc zajęte. Na dzień dzisiejszy jest bardzo mało ludzi - co nas bardzo cieszy. Ponieważ planujemy pozostać na Cykladach do 4 czerwca zobaczymy kiedy ilość turystów zacznie narastać.
gość zecia Moussaka to greckie danie, które zawsze mnie urzeka swoim smakiem. Robię ją z bakłażanem, mieloną wołowiną, ziemniakami i kremowym beszamelem. Bakłażana smażę na oliwie, mięso doprawiam cynamonem i pomidorami – aromat roznosi się po kuchni. Układam warstwy i zapiekam, aż wierzch jest złocisty – wygląda jak z obrazka. Dla nas wrzucam odrobinę ostrej papryki – polski sznyt dla wyrazistości. (...)
Komentarze
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz