Siga siga Eleftherna

data_2013-04-11 21:51:57 2013-04-11 21:51:57

ElefthernaZdaje się, że greckie "siga siga" to nie tylko swoista filozofia życia jaką kierują się mieszkańcy Krety, to również sposób prowadzenia różnego rodzaju inwestycji i budów. I choć Muzeum Archeologiczne w Heraklionie jest "już" częściowo otwarte to w Elefthernie powoli rośnie już godny następca tej wzorcowo opóźnionej inwestycji. Zgodnie programem uchwalonym przez Centralną Radę Archeologiczną budowane w tym miejscu muzeum archeologiczne (choć prace są ponoć już dosyć zaawansowane) ma być oddane do użytku dopiero w 2015 roku. Zdaje się, że jest to całkiem realny termin realizacji tej inwestycji, za co oczywiście gorąco ściskamy kciuki.

Warto przypomnieć, że zgodnie z pierwotnymi zapowiedziami, jakie były ogłoszone w 2011 roku, w czasie gdy startowała ta ekspresowa budowa, muzeum to miało być oddane do użytku na przestrzeni 400 dni. Chyba nawet najwięksi optymiści nie mieli wątpliwości, że dotrzymanie tego terminu jest mało realne. Jedynym usprawiedliwieniem dla Greków (jakie jestem skłonny wymyślić) jest to, że budowany obiekt ma być bardzo dużą placówką muzealną ze sporym zapleczem ekspozycyjnym i edukacyjnym. Na pewno będzie to miejsce godne polecenia dla osób zafascynowanych historią i kulturą starożytności.

Eleftherna

Eleftherna to naprawdę ciekawe wykopaliska, które co bardzo prawdopodobne kryją jeszcze nie jedną niespodziankę. Choć miejsce to zostało odkryte już w 1929 roku przez H. Payne z Brytyjskiej Szkoły Archeologicznej, to jednak dopiero od 1985 roku naukowcy z Uniwersytetu Kreteńskiego podjęli intensywne prace na tych wykopaliskach.

Piotrek,  data_2013-04-11 21:51:57 2013-04-11 21:51:57
Średnia: 0
Liczba ocen: 0
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
zobacz pozostałe aktualności z tego miesiąca »
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

gość PiotrWie  Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.
 Vai, zapraszam
gość PiotrWie  My lecieliśmy ( co prawda 10 kwietnia, więc 9 dni przed Wielkanocą ) z Aten na Paros i w samolocie było zdecydowanie poniżej połowy miejsc zajęte. Na dzień dzisiejszy jest bardzo mało ludzi - co nas bardzo cieszy. Ponieważ planujemy pozostać na Cykladach do 4 czerwca zobaczymy kiedy ilość turystów zacznie narastać.
 
 
 
gość zecia  Moussaka to greckie danie, które zawsze mnie urzeka swoim smakiem. Robię ją z bakłażanem, mieloną wołowiną, ziemniakami i kremowym beszamelem. Bakłażana smażę na oliwie, mięso doprawiam cynamonem i pomidorami – aromat roznosi się po kuchni. Układam warstwy i zapiekam, aż wierzch jest złocisty – wygląda jak z obrazka. Dla nas wrzucam odrobinę ostrej papryki – polski sznyt dla wyrazistości. (...)
CRETE Copyright © 2009-25 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera