Cena oliwy mocno w górę

data_2013-01-31 19:51:26 2013-01-31 19:51:26

OliwkiZeszłoroczne ograniczenie produkcji oliwek w Hiszpanii (ze względu na warunki atmosferyczne) mocno odbija się na cenach oliwy na całym świecie. Warto przypomnieć, że Hiszpania to jeden z największych producentów oliwy. Łącznie z tego kraju pochodzi od 40% do 50% całej światowej produkcji. W zeszłym roku w Hiszpanii odnotowane zostały rekordowo niskie zbiory oliwek. Przy zmniejszeniu zbiorów o około 50-60%, produkcja oliwy w tym kraju szacowana jest na 500-600 tysięcy ton w porównaniu do 1650 tysięcy ton w roku ubiegłym. Oczywiście mocno odbija się to również na cenach oliwy na Krecie, której obecna cena na rynku hurtowym to maksymalnie 2,6 € za kilogram (podczas gdy w poprzednim sezonie cena wynosiła poniżej 2€).

Pocieszające jest to, że tegoroczne zbiory na Krecie są zdecydowanie lepsze niż w roku ubiegłym. Tegoroczna produkcja oliwy na Krecie szacowana jest na około 100 tys. ton, podczas gdy w roku ubiegłym wyprodukowano zaledwie 65 tys. ton. Warto odnotować również, że mimo początkowych obaw, jakość pozyskanej oliwy jest bardzo wysoka. Około 85% pozyskiwanej oliwy stanowi najwyżej ceniony surowiec o bardzo niskiej kwasowości (w przedziale 0,3-0,5%).

Obecne wysokie ceny oliwy na Krecie prawdopodobnie będą utrzymywać się na przestrzeni kilku najbliższych miesięcy. Jednym z podstawowych czynników wpływających na wzrosty cen są notowania oliwy na włoskim rynku hurtowym, który jest głównym odbiorcą greckiej oliwy. Około 90% oliwy eksportowanej z Grecji trafia właśnie do tego kraju. Obecnie najwyższa jakościowo oliwa (extrissima - o kwasowości 0,3 do 0,5%) sprzedawana jest we Włoszech za cenę około 2,9 € za kilogram. Jeszcze wyżej wyceniania jest taka oliwa w Hiszpanii, gdzie kilogram oliwy o takich parametrach kosztuje ponad 3 €.

Oliwa


Osoby konsumujące duże ilości oliwy (czyli takie jak ja) chyba powinny pomyśleć o zgromadzeniu odpowiedniego zapasu, który pozwoli przeczekać najbliższe miesiące drożyzny. Bardzo dobre oliwy w atrakcyjnych cenach możecie dostać w kilku sklepach internetwych, takich jak www.kreta24.pl czy www.greckie-delikatesy.pl.

Piotrek,  data_2013-01-31 19:51:26 2013-01-31 19:51:26
Średnia: 0
Liczba ocen: 0
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
zobacz pozostałe aktualności z tego miesiąca »
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

gość PiotrWie  Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.
 Vai, zapraszam
gość PiotrWie  My lecieliśmy ( co prawda 10 kwietnia, więc 9 dni przed Wielkanocą ) z Aten na Paros i w samolocie było zdecydowanie poniżej połowy miejsc zajęte. Na dzień dzisiejszy jest bardzo mało ludzi - co nas bardzo cieszy. Ponieważ planujemy pozostać na Cykladach do 4 czerwca zobaczymy kiedy ilość turystów zacznie narastać.
 
 
 
gość zecia  Moussaka to greckie danie, które zawsze mnie urzeka swoim smakiem. Robię ją z bakłażanem, mieloną wołowiną, ziemniakami i kremowym beszamelem. Bakłażana smażę na oliwie, mięso doprawiam cynamonem i pomidorami – aromat roznosi się po kuchni. Układam warstwy i zapiekam, aż wierzch jest złocisty – wygląda jak z obrazka. Dla nas wrzucam odrobinę ostrej papryki – polski sznyt dla wyrazistości. (...)
CRETE Copyright © 2009-25 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera