Pomarańcze za bezcen

data_2013-01-21 21:01:23 2013-01-21 21:01:23

Producenci zagęszczonych soków z pomarańczy oraz rolnicy uprawiający cytrusowe sady, nie zaliczą ubiegłego roku do zbyt udanego. W rejonie Chanii wyprodukowano o przeszło połowę mniej soku niż w latach ubiegłych. Średnia ilość przetworzonych pomarańczy w latach ubiegłych wynosiła od 8 do 8,5 tys. ton surowca, podczas gdy w ubiegłym roku producentom soku udało się kupić tylko 4 tys. ton pomarańczy. Niestety bardzo dużą rolę odgrywają tu niskie ceny skupu owoców konsumpcyjnych. Cena pomarańczy w skupie to około 7-8 centów za kilogram. Ciężko mówić o godziwych zarobkach, kiedy po uwzględnieniu kosztów produkcji kształtujących się na poziomie około 3 eurocentów, zysk rolnika wypracowany na sprzedaży jednego kilograma owoców to 4-5 eurocentów. Warto zauważyć, że te same owoce na rynku detalicznym w Grecji sprzedawane są konsumentom za około 10 razy wyższą cenę. Różnica w cenie jest tylko i wyłącznie narzutem kolejnych pośredników uczestniczących w obrocie tymi owocami.

Pomarańcze

Tak niskie ceny owoców konsumpcyjnych mocno odbijają się na możliwościach skupu owoców przemysłowych, czyli takich które mają jakieś mechaniczne uszkodzenia, skazy, lub zbyt grubą skórkę. Mimo tego, że producenci soków skłonni są płacić za pomarańcze niewiele mniej niż za owoce konsumpcyjne to oferta ta spotyka się to z niewielkim zainteresowaniem rolników (czemu w sumie się nie dziwię). Do wyprodukowania 1 kilograma koncentratu z pomarańczy potrzebnych jest 20 kilogramów owoców. Obecne zapotrzebowanie rynku na zagęszczony sok zdecydowanie przewyższa możliwości produkcyjne greckich przedsiębiorstw.

Kiedy następnym razem uda Wam się kupić w Polsce greckie pomarańcze pomyślcie o tym, że tylko kilka centów trafia bezpośrednio do producenta owoców. Nie zmienia to faktu, że osobiście jesteśmy wielkimi fanami greckich pomarańczy i mimo wszystko gorąco zachęcamy Was do kupowania tych owoców.

Piotrek,  data_2013-01-21 21:01:23 2013-01-21 21:01:23
Średnia: 4.67
Liczba ocen: 3
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 4.67 na 5 (0) liczba ocen 3
zobacz pozostałe aktualności z tego miesiąca »
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

gość PiotrWie  Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.
 Vai, zapraszam
gość PiotrWie  My lecieliśmy ( co prawda 10 kwietnia, więc 9 dni przed Wielkanocą ) z Aten na Paros i w samolocie było zdecydowanie poniżej połowy miejsc zajęte. Na dzień dzisiejszy jest bardzo mało ludzi - co nas bardzo cieszy. Ponieważ planujemy pozostać na Cykladach do 4 czerwca zobaczymy kiedy ilość turystów zacznie narastać.
 
 
 
gość zecia  Moussaka to greckie danie, które zawsze mnie urzeka swoim smakiem. Robię ją z bakłażanem, mieloną wołowiną, ziemniakami i kremowym beszamelem. Bakłażana smażę na oliwie, mięso doprawiam cynamonem i pomidorami – aromat roznosi się po kuchni. Układam warstwy i zapiekam, aż wierzch jest złocisty – wygląda jak z obrazka. Dla nas wrzucam odrobinę ostrej papryki – polski sznyt dla wyrazistości. (...)
CRETE Copyright © 2009-25 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera