Serwis wymaga plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej.
Dziś w Grecji obchodzony jest Czysty Poniedziałek (Καθαρή Δευτέρα), który wyznacza początek postu. Jest to święto ruchome przypadające 7 tygodni przed prawosławną Wielkanocą i jednocześnie dzień wolny od pracy. Zwyczajowo dzień ten traktowany jest również jako początek sezonu wiosennego. O ile dopisze pogoda, Grecy spędzają czas na świeżym powietrzu. Ciekawym zwyczajem towarzyszącym w tym dniu jest puszczanie latawców. W Czysty Poniedziałek obowiązuje też specjalne postne menu, które jest oparte na warzywach, czy niektórych owocach morza. Kulinarnym symbolem jest fasolada, taramosalata oraz chleb lagana, czyli specyficzne płaskie pieczywo z dodatkiem nasion sezamu. Chociaż wiele gospodyń domowych nadal samodzielnie piecze to pieczywo, to jednak zdecydowana większość Greków kupuje lagana w lokalnych piekarniach.
Jak co roku niektóre piekarnie podejmują wyzwanie upieczenia tego chleba w jak największym rozmiarze. W tym roku na Krecie w Nea Chora wyprodukowano laganę o 5,80 metra długości i 1,70 szerokości.
Nie proponujemy Wam bicia rekordów ale jeśli ktoś z Was miałby ochotę spróbować lagany, to z okazji Czystego Poniedziałku przypominamy nasz przepis na jej przyrządzenie.
gość PiotrWie Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.
gość PiotrWie My lecieliśmy ( co prawda 10 kwietnia, więc 9 dni przed Wielkanocą ) z Aten na Paros i w samolocie było zdecydowanie poniżej połowy miejsc zajęte. Na dzień dzisiejszy jest bardzo mało ludzi - co nas bardzo cieszy. Ponieważ planujemy pozostać na Cykladach do 4 czerwca zobaczymy kiedy ilość turystów zacznie narastać.
gość zecia Moussaka to greckie danie, które zawsze mnie urzeka swoim smakiem. Robię ją z bakłażanem, mieloną wołowiną, ziemniakami i kremowym beszamelem. Bakłażana smażę na oliwie, mięso doprawiam cynamonem i pomidorami – aromat roznosi się po kuchni. Układam warstwy i zapiekam, aż wierzch jest złocisty – wygląda jak z obrazka. Dla nas wrzucam odrobinę ostrej papryki – polski sznyt dla wyrazistości. (...)
Komentarze
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz