Chleb lagana na Czysty Poniedziałek

data_2020-03-02 19:40:09 2020-03-02 19:40:09

Dziś w Grecji obchodzony jest Czysty Poniedziałek (Καθαρή Δευτέρα), który wyznacza początek postu. Jest to święto ruchome przypadające 7 tygodni przed prawosławną Wielkanocą i jednocześnie dzień wolny od pracy. Zwyczajowo dzień ten traktowany jest również jako początek sezonu wiosennego. O ile dopisze pogoda, Grecy spędzają czas na świeżym powietrzu. Ciekawym zwyczajem towarzyszącym w tym dniu jest puszczanie latawców.
W Czysty Poniedziałek obowiązuje też specjalne postne menu, które jest oparte na warzywach, czy niektórych owocach morza. Kulinarnym symbolem jest fasolada, taramosalata oraz chleb lagana, czyli specyficzne płaskie pieczywo z dodatkiem nasion sezamu. Chociaż wiele gospodyń domowych nadal samodzielnie piecze to pieczywo, to jednak zdecydowana większość Greków kupuje lagana w lokalnych piekarniach.

Chleba lagana

Jak co roku niektóre piekarnie podejmują wyzwanie upieczenia tego chleba w jak największym rozmiarze. W tym roku na Krecie w Nea Chora wyprodukowano laganę o 5,80 metra długości i 1,70 szerokości.

Nie proponujemy Wam bicia rekordów ale jeśli ktoś z Was miałby ochotę spróbować lagany, to z okazji Czystego Poniedziałku przypominamy nasz przepis na jej przyrządzenie.

Gosia i Piotrek,  data_2020-03-02 19:40:09 2020-03-02 19:40:09
Średnia: 0
Liczba ocen: 0
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
zobacz pozostałe aktualności z tego miesiąca »
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

gość PiotrWie  Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.
 Vai, zapraszam
gość PiotrWie  My lecieliśmy ( co prawda 10 kwietnia, więc 9 dni przed Wielkanocą ) z Aten na Paros i w samolocie było zdecydowanie poniżej połowy miejsc zajęte. Na dzień dzisiejszy jest bardzo mało ludzi - co nas bardzo cieszy. Ponieważ planujemy pozostać na Cykladach do 4 czerwca zobaczymy kiedy ilość turystów zacznie narastać.
 
 
 
gość zecia  Moussaka to greckie danie, które zawsze mnie urzeka swoim smakiem. Robię ją z bakłażanem, mieloną wołowiną, ziemniakami i kremowym beszamelem. Bakłażana smażę na oliwie, mięso doprawiam cynamonem i pomidorami – aromat roznosi się po kuchni. Układam warstwy i zapiekam, aż wierzch jest złocisty – wygląda jak z obrazka. Dla nas wrzucam odrobinę ostrej papryki – polski sznyt dla wyrazistości. (...)
CRETE Copyright © 2009-25 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera