Protohronia, czyli grecki Sylwester

data_2012-12-31 18:59:00 2012-12-31 18:59:00

FajerwerkiW praktcznie każdym kraju, Sylwester to dzień hucznego obchodzenia nadejścia Nowego Roku. Mimo ogólnoświatowego podobieństwa tego święta greckie Protohronia (Παραμονή Πρωτοχρονιάς) ma pewne tradycje będące charakterystyczne jedynie dla tego kraju. Nowy Rok w Grecji to dzień, kiedy przychodzi Agios Vassillis, a gwarantem szczęścia na cały przyszły rok jest odnalezienie monety w cieście vasilopita. Jeśli macie ochotę zapoznać się z innymi tradycjami związanymi ze świętem Protohronia to zapraszamy do przeczytania strony podpiętej pod przyciskiem Więcej. Przy okazji pragniemy również złożyć Wam wszystkim życzenia, aby nadchodzący rok był nie mniej szczęśliwy niż ubiegły.

Gosia i Piotrek,  data_2012-12-31 18:59:00 2012-12-31 18:59:00
Średnia: 0
Liczba ocen: 0
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
zobacz pozostałe aktualności z tego miesiąca »
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

gość PiotrWie  Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.
 Vai, zapraszam
gość PiotrWie  My lecieliśmy ( co prawda 10 kwietnia, więc 9 dni przed Wielkanocą ) z Aten na Paros i w samolocie było zdecydowanie poniżej połowy miejsc zajęte. Na dzień dzisiejszy jest bardzo mało ludzi - co nas bardzo cieszy. Ponieważ planujemy pozostać na Cykladach do 4 czerwca zobaczymy kiedy ilość turystów zacznie narastać.
 
 
 
gość zecia  Moussaka to greckie danie, które zawsze mnie urzeka swoim smakiem. Robię ją z bakłażanem, mieloną wołowiną, ziemniakami i kremowym beszamelem. Bakłażana smażę na oliwie, mięso doprawiam cynamonem i pomidorami – aromat roznosi się po kuchni. Układam warstwy i zapiekam, aż wierzch jest złocisty – wygląda jak z obrazka. Dla nas wrzucam odrobinę ostrej papryki – polski sznyt dla wyrazistości. (...)
CRETE Copyright © 2009-25 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera