Serwis wymaga plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej.
Z każdym kolejnym dniem zmniejsza się sukcesywnie liczba osób wypoczywających na wyspie. To, że sezon turystyczny zbliża się ku końcowi widać także w kurczącej się liczbie rejsów jakie oferowane są na Krecie. Tylko do 20 października, czyli do następnej niedzieli, organizowane będą rejsy Cretan Daily Cruises na Balos oraz na wyspę Gramvousę. W tym samym terminie armator ten przestanie pływać na trasie Ierapetra - wyspa Chrissi.
Znacznie wcześniej, bo już w najbliższy poniedziałek 14 października, zakończy się sezon rejsów na Santorini, które realizowane były przez szybkimi katamaranami Minoan Lines. Przy okazji zakończenia sezonu armator ten zapowiedział, że w ramach tegorocznego ostatniego rejsu pasażerom zostanie udostepniona możliwość pokonania bardzo nietypowej trasy. Katamaran wypłynie o godzinie 9:40 z Heraklionu i zawijając kolejno do portów Santorini, Ios, Naxos, Paros, Mykonos oraz Syros dotrze ostatecznie do Pireusu.
Na koniec warto jeszcze wspomnieć, że od jakiegoś czasu niedostępne są także rejsy na wyspę Koufonissi. Jeśli więc w tej chwili jeszcze przebywacie w Makrygialos i chcielibyście zobaczyć tę wysepkę to jej zwiedzenie możliwe jest jedynie poprzez indywidualny rejs.
gość PiotrWie Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.
gość PiotrWie My lecieliśmy ( co prawda 10 kwietnia, więc 9 dni przed Wielkanocą ) z Aten na Paros i w samolocie było zdecydowanie poniżej połowy miejsc zajęte. Na dzień dzisiejszy jest bardzo mało ludzi - co nas bardzo cieszy. Ponieważ planujemy pozostać na Cykladach do 4 czerwca zobaczymy kiedy ilość turystów zacznie narastać.
gość zecia Moussaka to greckie danie, które zawsze mnie urzeka swoim smakiem. Robię ją z bakłażanem, mieloną wołowiną, ziemniakami i kremowym beszamelem. Bakłażana smażę na oliwie, mięso doprawiam cynamonem i pomidorami – aromat roznosi się po kuchni. Układam warstwy i zapiekam, aż wierzch jest złocisty – wygląda jak z obrazka. Dla nas wrzucam odrobinę ostrej papryki – polski sznyt dla wyrazistości. (...)
Komentarze
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz
lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10156526851387551