Serwis wymaga plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej.
Zniesienie zakazu żeglugi morskiej i wysokie ryzyko pożarów
2019-09-14 20:13:49
Przez ostatnie dwa dni na Krecie obowiązywał 4. stopień w 5-cio stopniowej skali zagrożenia pożarowego. Tak wysokie ryzyko powstania pożaru obejmujące całą wyspę nie zdarzało się w tym roku. Na jutro czwarty stopień nadal prognozowany jest w zachodniej części Krety w nomosach Chania oraz Rethymno. W rejonie Heraklionu i Lassithi w niedzielę obowiązywać będzie już „tylko” 3. stopień zagrożenia. Trzeba pamiętać, że w myśl przepisów wprowadzonych przez Generalny Sekretariat Ochrony Ludności, w dniach wysokiego ryzyka pożarowego z ruchu turystycznego wyłączane są niektóre popularne piesze szlaki.
Sytuację pogarszał bardzo silny wiatr wiejący w porywach do 93 km/godz. Relatywnie nieduże pożary, które pojawiały się na wyspie w ostatnim czasie, podsycane przez silne podmuchy wiatru okazywały się trudne do ugaszenia. Sztormowa pogoda była także przyczyną wprowadzenia zakazu żeglugi morskiej. Wszystkie statki od wczoraj miały zakaz opuszczania portów. Jak podają dzisiejsze prognozy, wietrzna pogoda ma utrzymywać się także jutro, choć wiatr ma osłabnąć na tyle, że już dziś wieczorem do Pireusu wypłyną promy z portów w Souda i w Heraklionie.
gość PiotrWie Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.
gość PiotrWie My lecieliśmy ( co prawda 10 kwietnia, więc 9 dni przed Wielkanocą ) z Aten na Paros i w samolocie było zdecydowanie poniżej połowy miejsc zajęte. Na dzień dzisiejszy jest bardzo mało ludzi - co nas bardzo cieszy. Ponieważ planujemy pozostać na Cykladach do 4 czerwca zobaczymy kiedy ilość turystów zacznie narastać.
gość zecia Moussaka to greckie danie, które zawsze mnie urzeka swoim smakiem. Robię ją z bakłażanem, mieloną wołowiną, ziemniakami i kremowym beszamelem. Bakłażana smażę na oliwie, mięso doprawiam cynamonem i pomidorami – aromat roznosi się po kuchni. Układam warstwy i zapiekam, aż wierzch jest złocisty – wygląda jak z obrazka. Dla nas wrzucam odrobinę ostrej papryki – polski sznyt dla wyrazistości. (...)
Komentarze
Na Samotrace wiało w nocy z czwartku na piątek i w piątek w dzień tak że łeb urywało ale prom pływał.
prom
Czy promy Gramvousa/Balos też będą już pływać
Powinny pływać, choć niestety organizator nie zamieszcza informacji na swojej stronie. Dzisiaj jeszcze tylko promy Anendyka nie pływają na Gavdos.
wąwóz
Czy dobrze rozumiem, że wąwóz Samaria jest zamknięty przy 4 i 5 stopniu a przy 3 już nie?
Dokładnie tak.
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz