Serwis wymaga plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej.
Prezentacja posągów z Aptery w Muzeum Archeologicznym w Chania
2019-07-26 19:11:19
W przyszłym tygodniu w środę Muzeum Archeologiczne w Chania ma zaprezentować dwie niewielkie rzeźby odnalezione podczas prac wykopaliskowych prowadzonych w Apterze na Krecie. Rzeźby przedstawiające mitycznego Apolla i jego siostrę bliźniaczkę Artemis zostały odnalezione przez archeologów na początku 2016 roku na terenie rzymskiej rezydencji. Po pierwszym publicznym odsłonięciu rzeźby dołączą do stałej wystawy muzeum.
Posąg bogini Artemidy znaleziony w Apterze
Obie rzeźby są niewielkie, ich wysokość nie przekracza 54 cm. Statuetka Artemidy wykonana została z brązu, zaś figurka Apollo z marmuru. Czas ich powstania datowany jest między I w. n.e. a pierwszą połową II wieku n.e. Posąg bogini Artemidy, która była patronką Aptery w czasach świetności tego miasta, został odnaleziony w doskonałym stanie. Marmurowy posążek Apolla wyróżnia artyzm wykonania. Obie statuetki zostały prawdopodobnie przywiezione z ośrodków artystycznych spoza Krety.
Posąg Artemidy znaleziony w Apterze
Posąg Artemidy stał na ozdobnej brązowej podstawie
gość PiotrWie Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.
gość PiotrWie My lecieliśmy ( co prawda 10 kwietnia, więc 9 dni przed Wielkanocą ) z Aten na Paros i w samolocie było zdecydowanie poniżej połowy miejsc zajęte. Na dzień dzisiejszy jest bardzo mało ludzi - co nas bardzo cieszy. Ponieważ planujemy pozostać na Cykladach do 4 czerwca zobaczymy kiedy ilość turystów zacznie narastać.
gość zecia Moussaka to greckie danie, które zawsze mnie urzeka swoim smakiem. Robię ją z bakłażanem, mieloną wołowiną, ziemniakami i kremowym beszamelem. Bakłażana smażę na oliwie, mięso doprawiam cynamonem i pomidorami – aromat roznosi się po kuchni. Układam warstwy i zapiekam, aż wierzch jest złocisty – wygląda jak z obrazka. Dla nas wrzucam odrobinę ostrej papryki – polski sznyt dla wyrazistości. (...)
Komentarze
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz