Serwis wymaga plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej.
Droga wiodąca przez wąwóz Kotsifou (Φαράγγι Κοτσιφού) to bezsprzecznie jeden z bardziej malowniczych szlaków drogowych na Krecie. Wjeżdżając od północnej strony przekracza się najwęższy punkt tego wąwozu, w którym strome ściany oddalone są od siebie o nie więcej niż 10 metrów. W południowej części wąwozu znajduje się bardzo charakterystyczna kapliczka pod wezwaniem św. Mikołaja. Ta niewielka kamienna budowla skryta pod skalnym nawisem tworzy tak niezwykły widok, że zdecydowana większość turystów podróżujący pierwszy raz tą drogą, zatrzymuje się aby uwiecznić ją na zdjęciu.
Obecnie w okresie wiosennym miejsce to wciąż obfituje w dużą ilość wody. Strumień przepływający dnem tego wąwozu szumiąc delikatnie przekracza kolejne progi, w obrębie których tworzy niewielkie rozlewiska. W dawnych czasach w miejscu tym znajdowały się wodne młyny, których pozostałości widoczne są do dnia dzisiejszego.
Jeśli nigdy nie mieliście okazji zobaczyć tego wąwozu, lub też chcielibyście sobie przypomnieć widok Kotsifou, to zapraszamy Was do obejrzenia powyższego filmu.
gość PiotrWie Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.
gość PiotrWie My lecieliśmy ( co prawda 10 kwietnia, więc 9 dni przed Wielkanocą ) z Aten na Paros i w samolocie było zdecydowanie poniżej połowy miejsc zajęte. Na dzień dzisiejszy jest bardzo mało ludzi - co nas bardzo cieszy. Ponieważ planujemy pozostać na Cykladach do 4 czerwca zobaczymy kiedy ilość turystów zacznie narastać.
gość zecia Moussaka to greckie danie, które zawsze mnie urzeka swoim smakiem. Robię ją z bakłażanem, mieloną wołowiną, ziemniakami i kremowym beszamelem. Bakłażana smażę na oliwie, mięso doprawiam cynamonem i pomidorami – aromat roznosi się po kuchni. Układam warstwy i zapiekam, aż wierzch jest złocisty – wygląda jak z obrazka. Dla nas wrzucam odrobinę ostrej papryki – polski sznyt dla wyrazistości. (...)
Komentarze
komentarz z
Drove through it from rythmno to avios pavlos plakias and galini beautiful drive
komentarz z
Nie bylismy jeszcze))))
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz
lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10156163474107551