Serwis wymaga plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej.
Już w najbliższą niedzielę 7 kwietnia w Heraklionie odbędzie się tegoroczna edycja biegu realizowanego w ramach cyklu imprez Run Greece. Organizatorzy przewidują, że do rywalizacji rozgrywanych na 5 oraz 10 kilometrów przystąpi kilka tys. osób. Start biegu na dłuższy dystans przewidywany jest na godzinę 10. Osoby rywalizujące na trasie o długości 5 km wyruszą na trasę o godzinie 12. Na poniższym filmie możecie zobaczyć jak wyglądał ubiegłoroczny bieg.
Osoby odwiedzające tego dnia Heraklion muszą liczyć się z tym, że w przypadku części ulic będzie obowiązywać zakaz ruchu samochodowego. W szczególności ograniczenia te dotkną zachodniej części miasta. W większości przypadków zakaz ruchu obowiązywać będzie w godzinach od 7 do 15.
Poniżej znajdziecie mapę z przebiegiem tegorocznej trasy biegu. Jest ona identyczna jak w przypadku poprzednich edycji. Trasa przebiega wzdłuż nadmorskich alei Eleftheriosa Venizelosa oraz Sofoklesa Venizelosa na odcinku od stadionu Pankritio aż do ronda znajdującego się w okolicach Muzeum Historycznego.
gość PiotrWie Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.
gość PiotrWie My lecieliśmy ( co prawda 10 kwietnia, więc 9 dni przed Wielkanocą ) z Aten na Paros i w samolocie było zdecydowanie poniżej połowy miejsc zajęte. Na dzień dzisiejszy jest bardzo mało ludzi - co nas bardzo cieszy. Ponieważ planujemy pozostać na Cykladach do 4 czerwca zobaczymy kiedy ilość turystów zacznie narastać.
gość zecia Moussaka to greckie danie, które zawsze mnie urzeka swoim smakiem. Robię ją z bakłażanem, mieloną wołowiną, ziemniakami i kremowym beszamelem. Bakłażana smażę na oliwie, mięso doprawiam cynamonem i pomidorami – aromat roznosi się po kuchni. Układam warstwy i zapiekam, aż wierzch jest złocisty – wygląda jak z obrazka. Dla nas wrzucam odrobinę ostrej papryki – polski sznyt dla wyrazistości. (...)
Komentarze
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz
lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10156125330442551