Serwis wymaga plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej.
Do sezonu wakacyjnych wyjazdów pozostało jeszcze sporo czasu. Na zdecydowanie bliższy termin mamy propozycję dla tych wszystkich, którym marzy się zdecydowanie bardziej aktywny pobyt na Krecie. W drugiej połowie kwietnia w rejonie Chanii odbędzie się kolejna czwarta edycja Crete Marathon. Jest to wydarzenie, w którego organizację zaangażowane są lokalne władze samorządowe wspierane przez miejscowe firmy. Więcej szczegółowych informacji na temat tego biegu oraz możliwość rejestracji znajdziecie bezpośrednio na stronie tego wydarzenia: https://crete-marathon.gr/en/. My ze swojej strony chcielibyśmy zachęcić Was do obejrzenie, krótkiego klipu promującego Crete Marathon.
Jeśli dystans klasycznego maratonu w dalszym ciągu jest zdecydowanie poza Waszym zasięgiem to nic nie stoi na przeszkodzie, aby zarejestrować się na jednym z krótszych biegów. Do wyboru jest możliwość uczestnictwa w rywalizacji na 10, 5, oraz 2,5 km. W przypadku tych biegów trasa została wytyczona w obrębie miasta Chania. Uczestnicy pełnego maratonu z racji pokonywania znacznie dłuższego dystansu opuszczą Chanię i pobiegną w kierunku miejscowości Tavronitis gdzie osiągną półmetek biegu.
gość PiotrWie Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.
gość PiotrWie My lecieliśmy ( co prawda 10 kwietnia, więc 9 dni przed Wielkanocą ) z Aten na Paros i w samolocie było zdecydowanie poniżej połowy miejsc zajęte. Na dzień dzisiejszy jest bardzo mało ludzi - co nas bardzo cieszy. Ponieważ planujemy pozostać na Cykladach do 4 czerwca zobaczymy kiedy ilość turystów zacznie narastać.
gość zecia Moussaka to greckie danie, które zawsze mnie urzeka swoim smakiem. Robię ją z bakłażanem, mieloną wołowiną, ziemniakami i kremowym beszamelem. Bakłażana smażę na oliwie, mięso doprawiam cynamonem i pomidorami – aromat roznosi się po kuchni. Układam warstwy i zapiekam, aż wierzch jest złocisty – wygląda jak z obrazka. Dla nas wrzucam odrobinę ostrej papryki – polski sznyt dla wyrazistości. (...)
Komentarze
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz
lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10156031922052551