Nowe Muzeum Wina i Winorośli w Kamari

data_2019-02-05 19:16:20 2019-02-05 19:16:20

W dniu wczorajszym w miejscowości Kamari zainaugurowana została działalność nowego obiektu muzealnego, którego główną tematyką jest produkcja wina oraz uprawa winorośli. Miejsce to ma nie tylko przybliżać historię tego rzemiosła, ale ma również być swoistym sposobem na promocję działalności rolniczej regionu Maleviziou. Burmistrz zapowiedział, że w chwili obecnej planowane są kolejne działania, które mają wzbogacić kulturalną ofertę tego miejsca.

Nowe Muzeum Wina i Winorośli w Kamari

Warto zaznaczyć, że realizacja tego przedsięwzięcia oparta została na istniejącej infrastrukturze. Projekt ten pozwolił przywrócić do życia opuszczone budynki dawnej szkoły. Za kwotę przekraczającą nieco ponad 350 tys. € przeprowadzona została kompleksowa adaptacja. Uzyskano w ten sposób około 1,5 tys. m.kw. powierzchni wystawowych, na których zgromadzone zostały różnego rodzaju historyczne narzędzia oraz zdjęcia dokumentujące pracę dawnych winiarzy.

Kamari to niewielka miejscowość, która w 2011 roku była zamieszkana przez zaledwie 113 mieszkańców. Znajduje się ona niespełna 20 kilometrów od Heraklionu w bliskiej odległości od Tylissos. Lokalizacja Muzeum Wina i Winorośli nie jest przypadkowa, gdyż to właśnie tu znajduje się jeden z ośrodków uprawy winogron. Obok oliwek stanowią one jedno z głównych źródeł utrzymania tutejszych mieszkańców.

Jeśli będziemy w przyszłości będziemy przejeżdżać przez ten rejon Krety to z pewnością zajrzymy do tego muzeum.

Muzeum Wina i Winorośli w KamariZdjęcie pochodzi z serwisu http://www.ekriti.gr

Gosia i Piotrek,  data_2019-02-05 19:16:20 2019-02-05 19:16:20
Średnia: 0
Liczba ocen: 0
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
zobacz pozostałe aktualności z tego miesiąca »
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10156003856642551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

gość PiotrWie  Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.
 Vai, zapraszam
gość PiotrWie  My lecieliśmy ( co prawda 10 kwietnia, więc 9 dni przed Wielkanocą ) z Aten na Paros i w samolocie było zdecydowanie poniżej połowy miejsc zajęte. Na dzień dzisiejszy jest bardzo mało ludzi - co nas bardzo cieszy. Ponieważ planujemy pozostać na Cykladach do 4 czerwca zobaczymy kiedy ilość turystów zacznie narastać.
 
 
 
gość zecia  Moussaka to greckie danie, które zawsze mnie urzeka swoim smakiem. Robię ją z bakłażanem, mieloną wołowiną, ziemniakami i kremowym beszamelem. Bakłażana smażę na oliwie, mięso doprawiam cynamonem i pomidorami – aromat roznosi się po kuchni. Układam warstwy i zapiekam, aż wierzch jest złocisty – wygląda jak z obrazka. Dla nas wrzucam odrobinę ostrej papryki – polski sznyt dla wyrazistości. (...)
CRETE Copyright © 2009-25 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera