Serwis wymaga plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej.
O tym jak wiele skarbów wciąż skrywa Kreta oraz otaczające ją morze nich świadczą pojawiające się depesze prasowe donoszące o dokonaniu kolejnych odkryć archeologicznych. W ostatnich dniach AthensNews poinformowało o ciekawych wynikach prac poszukiwawczych prowadzonych w rejonie północnego wybrzeża środkowej Krety. Około 30 kilometrów od Heraklionu, niedaleko od niezamieszkałej wyspy Dia, odkryto nowe 4 wraki starożytnych statków. Na podstawie analizy przewożonego ładunku naukowcy szacują, że dwa okręty użytkowane były w czasach bizantyjskich bizantyjskich (VIII/IX wiek), kolejny przewoził kreteńskie amfory z I/II wieku n.e., a ostatni transportował ładunek pochodzący z około V/VII wieku n.e.
Znaleziska zostały przewiezione na ląd, gdzie przeprowadzona zostanie ich szczegółowa analiza. Grecka Agencja Archeologii Morskiej (Ephorate of Underwater Antiquities) zapowiedziała, że w tym roku prowadzone będą dalsze prace związane z eksploracją odkrytych obecnie wraków.
Niezamieszkana wyspa Dia w rejonie której znaleziono cztery wraki starożytnych okrętów
gość PiotrWie Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.
gość PiotrWie My lecieliśmy ( co prawda 10 kwietnia, więc 9 dni przed Wielkanocą ) z Aten na Paros i w samolocie było zdecydowanie poniżej połowy miejsc zajęte. Na dzień dzisiejszy jest bardzo mało ludzi - co nas bardzo cieszy. Ponieważ planujemy pozostać na Cykladach do 4 czerwca zobaczymy kiedy ilość turystów zacznie narastać.
gość zecia Moussaka to greckie danie, które zawsze mnie urzeka swoim smakiem. Robię ją z bakłażanem, mieloną wołowiną, ziemniakami i kremowym beszamelem. Bakłażana smażę na oliwie, mięso doprawiam cynamonem i pomidorami – aromat roznosi się po kuchni. Układam warstwy i zapiekam, aż wierzch jest złocisty – wygląda jak z obrazka. Dla nas wrzucam odrobinę ostrej papryki – polski sznyt dla wyrazistości. (...)
Komentarze
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz