Kreta jednym z najważniejszych regionów turystycznych Grecji

data_2018-08-03 18:30:33 2018-08-03 18:30:33

W ostatnim czasie ukazało się ciekawe opracowanie danych zbieranych przez Bank Grecji oraz organizację SETE, w którym skupiono się na analizie przychodów osiąganych przez sektor turystyczny w 2017 roku w podziale na poszczególne regiony. Jednym z podstawowych wniosków płynących z tej publikacji jest to, że Kreta obok regionu południowego Morza Egejskiego, to obszar o najważniejszym znaczeniu dla greckiej turystyki.

Kreta to obszar o najważniejszym znaczeniu dla greckiej turystyki

W ubiegłym roku oba regiony odpowiadały za blisko 49% wszystkich przychodów osiąganych w tym sektorze gospodarki. W zestawieniu tym region południowego Morza Egejskiego osiągający 25,7 % (3,65 mln €) udziałów tylko nieznacznie wyprzedził Kretę plasującą się na drugiej pozycji z wartością 23% (3,26 mln €).

Warto odnotować również, że na Krecie osiągana była najwyższa wysokość średnich wydatków przypadających na jednego turystę. W ubiegłym roku przeciętny turysta w czasie swojego pobytu na wyspie wydawał aż 678 €. Jest to wartość wyższa o około 52€ w stosunku do południowego regionu Morza Egejskiego, które uplasowało się na drugiej pozycji w tym zestawieniu. Na przeciwległym końcu tego rankingu znalazł się region Zachodniej Macedonii, gdzie średni koszt pobytu wynosił zaledwie 203 €. Dla porównania średnia wartość wydatków pojedynczego turysty dla całej Grecji wynosiła w 2017 roku około 458 €.

Tak duże zróżnicowanie w uzyskiwanych wartościach wydatków w głównej mierze wynika, ze specyfiki profilu turystów przybywających do poszczególnych regionów. Niska wartość osiągana w regionie zachodniej Macedonii to wpływ dużej ilości turystów z rejonu Bałkanów, którzy do Grecji przyjeżdżają własnymi samochodami. Z kolei wysoka wartość wydatków osiąganych na wyspach to wynik dominacji osób korzystających z transportu lotniczego. Specyfiką tego typu turystyki są wyższe wydatki na usługi takie choćby jak przejazdy transportem publicznym czy usługa wypożyczenia samochodu.

Przychody z turystyki

Na przestrzeni ostatniego roku przeciętny koszt pobytu w Grecji uległ tylko nieznacznej zmianie wzrastając zaledwie 1,9%. W tym miejscu warto również dodać, że rejon południowej części Morza Egejskiego był jedynym spośród 13 regionów, który w 2017 odnotował wzrost tego wskaźnika. Średni koszt pobytu w tej części Grecji wzrósł w ubiegłym roku o około 26€.

Piotrek,  data_2018-08-03 18:30:33 2018-08-03 18:30:33
Średnia: 0
Liczba ocen: 0
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
zobacz pozostałe aktualności z tego miesiąca »
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10155584595702551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

gość PiotrWie  Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.
 Vai, zapraszam
gość PiotrWie  My lecieliśmy ( co prawda 10 kwietnia, więc 9 dni przed Wielkanocą ) z Aten na Paros i w samolocie było zdecydowanie poniżej połowy miejsc zajęte. Na dzień dzisiejszy jest bardzo mało ludzi - co nas bardzo cieszy. Ponieważ planujemy pozostać na Cykladach do 4 czerwca zobaczymy kiedy ilość turystów zacznie narastać.
 
 
 
gość zecia  Moussaka to greckie danie, które zawsze mnie urzeka swoim smakiem. Robię ją z bakłażanem, mieloną wołowiną, ziemniakami i kremowym beszamelem. Bakłażana smażę na oliwie, mięso doprawiam cynamonem i pomidorami – aromat roznosi się po kuchni. Układam warstwy i zapiekam, aż wierzch jest złocisty – wygląda jak z obrazka. Dla nas wrzucam odrobinę ostrej papryki – polski sznyt dla wyrazistości. (...)
CRETE Copyright © 2009-25 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera