Serwis wymaga plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej.
Greckie Ministerstwo Zdrowia planuje kolejne obostrzenia, które mają uderzyć w palaczy papierosów. Tym razem na cenzurowanym mają znaleźć się wszelkiego rodzaju e-papierosy i inne elektryczne urządzenia zawierające nikotynę (szkodzącą zdrowiu). Ministerstwo planuje wprowadzić zakaz handlu oraz stosowania tych urządzeń w miejscach publicznych. Rzecznik ministerstwa, Antonis Dimopoulos zapowiedział jednak, że w dalszym ciągu dozwolony będzie obrót takimi produktami w aptekach. Kolejny raz poruszony został również temat zwiększenia podatków nakładanych na wyroby tytoniowe.
Wzrost ceny papierosów szacowany jest na około 20%, co oczywiście poza zrozumiałym efektem zniechęcającym do palenia, pozwoliłoby również na zwiększenie przychodów do budżetu. Ciekawe, który aspekt jest ważniejszy z rządowego punktu widzenia. Prezes Narodowej Organizacji Przeciwdziałającej Paleniu (National Coordinating Committee against Smoking) szacuje, że wzrost cen wyrobów tytoniowych o 2 € przyniesie dodatkowe 440 milionów dodatkowego wpływu z tytułu podatków oraz zmniejszy liczbę palaczy o 460 tysięcy osób.
gość PiotrWie Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.
gość PiotrWie My lecieliśmy ( co prawda 10 kwietnia, więc 9 dni przed Wielkanocą ) z Aten na Paros i w samolocie było zdecydowanie poniżej połowy miejsc zajęte. Na dzień dzisiejszy jest bardzo mało ludzi - co nas bardzo cieszy. Ponieważ planujemy pozostać na Cykladach do 4 czerwca zobaczymy kiedy ilość turystów zacznie narastać.
gość zecia Moussaka to greckie danie, które zawsze mnie urzeka swoim smakiem. Robię ją z bakłażanem, mieloną wołowiną, ziemniakami i kremowym beszamelem. Bakłażana smażę na oliwie, mięso doprawiam cynamonem i pomidorami – aromat roznosi się po kuchni. Układam warstwy i zapiekam, aż wierzch jest złocisty – wygląda jak z obrazka. Dla nas wrzucam odrobinę ostrej papryki – polski sznyt dla wyrazistości. (...)
Komentarze
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz