Serwis wymaga plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej.
Thrapsano to miejscowość, która znana jest szczególnie z wysokiej jakości produktów ceramicznych produkowanych przez tamtejsze warsztaty garncarskie. Właśnie tu kultywowana jest tradycja wytwarzania ogromnych pitosów. Nie powinno więc dziwić, że tamtejsze stowarzyszenie kulturalne zorganizowało Festiwal Garncarski Thrapsano.
Impreza ta jest swoistym uhonorowaniem tamtejszej tradycji rzemiosła oraz okazją do tego aby poprzez organizację warsztatów przekazać sztukę wytwarzania tego typu wyrobów. Festiwal rozpocznie się 14 lipca i potrwa do niedzieli 16 lipca. Wśród wielu atrakcji szczególnie interesujące są warsztaty, które wedle zapowiedzi skierowane są do wszystkich w wieku od 4 do 104 lat
Wszystkie wydarzenia organizowane w ramach tego festiwalu będą miały miejsce na dziedzińcu tamtejszej szkoły podstawowej. Jeśli chcielibyście w nich uczestniczyć to zarezerwujcie sobie wizytę w Thrapsano w godzinach wieczornych po 17.30. Więcej informacji (w języku greckim) znajdziecie na stronie powiązanej z aktualności.
gość PiotrWie Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.
gość PiotrWie My lecieliśmy ( co prawda 10 kwietnia, więc 9 dni przed Wielkanocą ) z Aten na Paros i w samolocie było zdecydowanie poniżej połowy miejsc zajęte. Na dzień dzisiejszy jest bardzo mało ludzi - co nas bardzo cieszy. Ponieważ planujemy pozostać na Cykladach do 4 czerwca zobaczymy kiedy ilość turystów zacznie narastać.
gość zecia Moussaka to greckie danie, które zawsze mnie urzeka swoim smakiem. Robię ją z bakłażanem, mieloną wołowiną, ziemniakami i kremowym beszamelem. Bakłażana smażę na oliwie, mięso doprawiam cynamonem i pomidorami – aromat roznosi się po kuchni. Układam warstwy i zapiekam, aż wierzch jest złocisty – wygląda jak z obrazka. Dla nas wrzucam odrobinę ostrej papryki – polski sznyt dla wyrazistości. (...)
Komentarze
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz
lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10155520171667551