Mniej oliwy z Krety

data_2011-11-10 21:58:12 2011-11-10 21:58:12

OliwkiW wywiadze udzielonym dla www.neatv.gr dyrektor naukowy ACOM (Association of Cretan Olive Municipalities) - Nikolaos Michelakis powiedział, że w kilku obszarach Rethymnonu oraz Chanii rozpoczęto już na dobre sezon zbioru oliwek. W innych regionach Krety oliwne "żniwa" rozpoczną się pod koniec listopada. Niestety według kreteńskich plantatorów w niektórych rejonach wyspy tegoroczne zbiory mogą być mniejsze nawet o 50%. Miejmy nadzieję, że przynajmniej jakość tłoczonej oliwy będzie nie gorsza niż w ubiegłych latach. Jednym z podstawowych wskaźników wyznaczających jakość oliwy jest jej kwasowość, która niestety w pozyskiwanej w tym roku oliwie jest na poziomie od 0,4 do 0,8%. Podczas gdy najlepsze oliwy mają poziom kwasowości w okolicy 0,3% lub nawet poniżej tej wartości.

Kreteńscy rolnicy mają prawdziwe powody do narzekania, gdyż w ciągu kilku ostatnich lat cena oliwy na międzynarodowych rynkach zmniejszyła się o połowę. Niekorzystnego światowego trendu spadku cen, na pewno nie odwróci rekordowa produkcja (przeszło 3 mln ton) jaka szacowana jest na ten rok. Obecna cena oliwy extra virgin w Grecji to niewiele ponad 2€/kg. W ubiegłym roku pewne pozytywne skutki przyniósł program prywatnego składowania oliwy, dzięki czemu producentom udało się sprzedać surowiec za nieco wyższą cenę.

Cena oliwy

Cena oliwy na przestrzeni ostatnich 5 lat
źródło: http://www.indexmundi.com/

Piotrek,  data_2011-11-10 21:58:12 2011-11-10 21:58:12
Średnia: 5
Liczba ocen: 1
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 5 na 5 (0) liczba ocen 1
zobacz pozostałe aktualności z tego miesiąca »
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

gość PiotrWie  Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.
 Vai, zapraszam
gość PiotrWie  My lecieliśmy ( co prawda 10 kwietnia, więc 9 dni przed Wielkanocą ) z Aten na Paros i w samolocie było zdecydowanie poniżej połowy miejsc zajęte. Na dzień dzisiejszy jest bardzo mało ludzi - co nas bardzo cieszy. Ponieważ planujemy pozostać na Cykladach do 4 czerwca zobaczymy kiedy ilość turystów zacznie narastać.
 
 
 
gość zecia  Moussaka to greckie danie, które zawsze mnie urzeka swoim smakiem. Robię ją z bakłażanem, mieloną wołowiną, ziemniakami i kremowym beszamelem. Bakłażana smażę na oliwie, mięso doprawiam cynamonem i pomidorami – aromat roznosi się po kuchni. Układam warstwy i zapiekam, aż wierzch jest złocisty – wygląda jak z obrazka. Dla nas wrzucam odrobinę ostrej papryki – polski sznyt dla wyrazistości. (...)
CRETE Copyright © 2009-25 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera