Serwis wymaga plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej.
Grecka Federacja Marynarzy (Panhellenic Seamen's Federation - PNO) zapowiedziała, że od godziny 6 rano w środę 18 kwietnia zostanie przeprowadzony 24 godzinny ogólnokrajowy strajk pracowników tego sektora. W wyniku tego protestu niedostępne będą wszystkie planowe rejsy promowe realizowane w Grecji. Strajk zakończy się w czwartek rano również o godzinie 6.
Wszyscy podróżni, którzy mają zarezerwowane bilety na rejsy realizowane w tym terminie powinny zgłosić się do najbliższych biur podróży, przedstawicielstw przewoźnika lub do lokalnych władz portowych w celu uzyskania dalszych informacji. Z powodu odwołania połączeń promowych nie będą realizowane również połączenia autobusowe KTEL z Krety do Grecji kontynentalnej (do Salonik, Ioanniny czy też Aten).
Strajk ten jest protestem wobec decyzji tamtejszego Ministerstwa Transportu w której dopuszczona została redukcja załóg statków towarowych do liczby osób spełniającej minimalne wymogi bezpieczeństwa. Według PNO, wprowadzane zmiany w przepisach powoduje pogłębienie się i tak już złej sytuacji pracowników tego sektora.
gość PiotrWie Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.
gość PiotrWie My lecieliśmy ( co prawda 10 kwietnia, więc 9 dni przed Wielkanocą ) z Aten na Paros i w samolocie było zdecydowanie poniżej połowy miejsc zajęte. Na dzień dzisiejszy jest bardzo mało ludzi - co nas bardzo cieszy. Ponieważ planujemy pozostać na Cykladach do 4 czerwca zobaczymy kiedy ilość turystów zacznie narastać.
gość zecia Moussaka to greckie danie, które zawsze mnie urzeka swoim smakiem. Robię ją z bakłażanem, mieloną wołowiną, ziemniakami i kremowym beszamelem. Bakłażana smażę na oliwie, mięso doprawiam cynamonem i pomidorami – aromat roznosi się po kuchni. Układam warstwy i zapiekam, aż wierzch jest złocisty – wygląda jak z obrazka. Dla nas wrzucam odrobinę ostrej papryki – polski sznyt dla wyrazistości. (...)
Komentarze
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz
lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10155338368122551