Cygańskie obozowisko realnym zagrożeniem w ruchu lotniczym

data_2011-08-27 21:48:21 2011-08-27 21:48:21

Obóz cygańskiNiezależnie od tego jak bardzo absurdalnie brzmi tytuł tego newsa, to jednak opisywany problem jest bardzo poważny i ma realny wpływ na bezpieczeństwo ruchu lotniczego realizowanego z lotniska w Heraklionie. Pracownicy stacji radarowej znajdującej się na jednym ze wzgórz okalających stolicę Krety, już od dłuższego czasu borykają się z kłopotliwym sąsiedztwem, jakie stanowi nielegalne romskie obozowisko. Cyganie mieszkający w tym miejscu dokonują samowolnych podłączeń do sieci energetycznej, która stanowi źródło energii elektrycznej dla stacji radarowej. Działania te nie pozostają bez wpływu na pracę urządzeń odpowiedzialnych za kontrolę ruchu powietrznego.

Pracownicy Urzędu Lotnictwa Cywilnego starają się jak najszybciej usuwać wszystkie nielegalne przyłącza jednak w chwili obecnej jest to syzyfowa praca, gdyż na miejscu usuniętych cygańskich podłączeń pojawiają się zupełnie nowe. Każda kolejna próba usunięcia dzikiego okablowania przez pracowników ULC spotyka się ze słownymi utarczkami z romską społecznością. Bardzo często sytuacje te kończą się interwencją greckiej policji. O eskalacji konfliktu niech świadczy fakt, że w ostatnim czasie cyganie na drodze prowadzącej do sieci energetycznej usypali wały z gruzu, które w skuteczny sposób uniemożliwiły dojazd pracownikom ULC na miejsce interwencji.

Lokalizacja obozu
Zdjęcie satelitarne nielegalnego obozowiska cygańskiego
źródło: mapy.google.pl

O problemie tego cygańskiego obozowiska pisaliśmy już w październiku 2010 roku i jak na razie do chwili obecnej nic się nie zmieniło. Pracownicy Urzędu Lotnictwa Cywilnego ostrzegają, że improwizowane przyłącza stanowią realne zagrożenie dla bezpieczeństwa ruchu lotniczego, komplikują i utrudniają pracę lotniska oraz narażają greckie służby na kosztowne straty materialne. Nie da się ukryć że gminne władze pozostawione same sobie nie są w stanie poradzić sobie z tym problemem. Vangelis Sisamakis burmistrz gminy Nea Alikarnassos wielokrotnie zabiegał o pomoc, jednak do chwili obecnej nie spotkało się to z żadną reakcją urzędów z wyższego szczebla.

Górne zdjęcie: żródło - http://www.ko-go.gr/

Piotrek,  data_2011-08-27 21:48:21 2011-08-27 21:48:21
Średnia: 0
Liczba ocen: 0
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
zobacz pozostałe aktualności z tego miesiąca »
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

gość PiotrWie  Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.
 Vai, zapraszam
gość PiotrWie  My lecieliśmy ( co prawda 10 kwietnia, więc 9 dni przed Wielkanocą ) z Aten na Paros i w samolocie było zdecydowanie poniżej połowy miejsc zajęte. Na dzień dzisiejszy jest bardzo mało ludzi - co nas bardzo cieszy. Ponieważ planujemy pozostać na Cykladach do 4 czerwca zobaczymy kiedy ilość turystów zacznie narastać.
 
 
 
gość zecia  Moussaka to greckie danie, które zawsze mnie urzeka swoim smakiem. Robię ją z bakłażanem, mieloną wołowiną, ziemniakami i kremowym beszamelem. Bakłażana smażę na oliwie, mięso doprawiam cynamonem i pomidorami – aromat roznosi się po kuchni. Układam warstwy i zapiekam, aż wierzch jest złocisty – wygląda jak z obrazka. Dla nas wrzucam odrobinę ostrej papryki – polski sznyt dla wyrazistości. (...)
CRETE Copyright © 2009-25 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera