Tłusty mięsny czwartek w Grecji

data_2018-02-08 20:27:49 2018-02-08 20:27:49

Dziś w większości miast Polski przed najlepszymi cukierniami ustawiały się gigantyczne kolejki. Za całe to zamieszanie podobnie jak co roku odpowiedzialne było dzisiejsze święto, czyli Tłusty Czwartek. Tego dnia w naszym kraju pączki to jedne z najbardziej chodliwych i pożądanych towarów. Również w Grecji obchodzony dziś jest odpowiednik tego święta, które zwane jest Tsiknopempti. Jednak Grecy tego dnia nie gustują w pączkach.

Tłusty Czwartek

Pod słowem Tsiknopempti kryje się greckie święto przypadające pod koniec karnawału, na 11 dni przed Czystym Poniedziałkiem. Wyraz Tsikna oznacza woń grillowanego mięsa, pémpti oznacza czwartek. Łatwo więc domyślić się, że w przeciwieństwie do Polaków, którzy tego dnia jedzą pączki, Grecy przygotowują i spożywają duże ilości grillowanego mięsa.

Tłusty Czwartek na Krecie

Według greckiej prawosławnej tradycji ludzie, którzy czekają na czterdziestodniowy post przed Wielkanocą, w ten szczególny czwartek mogą jeść tyle mięsa, ile zechcą i mogą bawić się dopóki wystarczy im sił. Ta tradycja to oczywiście dobra okazja do spotkań rodzinnych lub w gronie znajomych tym bardziej, że w wielu miejscowościach na głównych placach są wystawiane grille, na których pieczone jest mięso.

Tego dnia od wczesnego popołudnia w powietrzu czuć unoszącą się tsikna, czyli specyficzny dym który wytwarza się podczas grillowania mięsa. Wieczorem gdy ludzie zasiadają do stołów zastawionych jedzeniem słychać wszędzie muzykę, czasem śpiewy oraz głośne rozmowy. Tawerny tego dnia przygotowują specjalne menu, a jednym z najpopularniejszych dań są souvlaki oraz paidakia, czyli grillowane jagnięce żeberka. W niektórych rejonach Grecji oprócz grillowanych mięs pieczone jest także ciasto z pokrzywy (Πίτα με τσουκνίδες).

Prawdopodobnie genezy tego zwyczaju należy szukać w starożytnych obrzędach ku czci Bachusa. Przetrwały one do naszych czasów ale z pewnymi modyfikacjami. W ostatni tydzień karnawału organizowane są różne parady. Ludzie przebierają się i wychodzą na ulice aby brać udział w tańcach i śpiewie.

Pod poniższym linkiem możecie obejrzeć kilka zdjęć wykonanych dzisiaj na Krecie.

Gosia i Piotrek,  data_2018-02-08 20:27:49 2018-02-08 20:27:49
Średnia: 0
Liczba ocen: 0
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
zobacz pozostałe aktualności z tego miesiąca »
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Dana Gołowacz
2018-02-08 20:43:45

to kolejny dowód na to,że powinnam żyć na Krecie :D sama wypiekam słodkości,ale wolę mięsko i ryby :D

2

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10155165082387551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

gość PiotrWie  Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.
 Vai, zapraszam
gość PiotrWie  My lecieliśmy ( co prawda 10 kwietnia, więc 9 dni przed Wielkanocą ) z Aten na Paros i w samolocie było zdecydowanie poniżej połowy miejsc zajęte. Na dzień dzisiejszy jest bardzo mało ludzi - co nas bardzo cieszy. Ponieważ planujemy pozostać na Cykladach do 4 czerwca zobaczymy kiedy ilość turystów zacznie narastać.
 
 
 
gość zecia  Moussaka to greckie danie, które zawsze mnie urzeka swoim smakiem. Robię ją z bakłażanem, mieloną wołowiną, ziemniakami i kremowym beszamelem. Bakłażana smażę na oliwie, mięso doprawiam cynamonem i pomidorami – aromat roznosi się po kuchni. Układam warstwy i zapiekam, aż wierzch jest złocisty – wygląda jak z obrazka. Dla nas wrzucam odrobinę ostrej papryki – polski sznyt dla wyrazistości. (...)
CRETE Copyright © 2009-25 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera