Serwis wymaga plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej.
Bilet elektroniczny do najważniejszych zabytków Krety i Grecji
2018-01-24 20:00:07
Według informacji podanych przez grecką minister kultury Lydia Koniordou, trwają właśnie prace nad wprowadzeniem w tym roku biletu elektronicznego na niektóre stanowiska archeologiczne i muzea w Grecji, w tym i na Krecie.
Początkowo ministerstwo planuje wprowadzić takie rozwiązanie do 11 stanowisk i muzeum położonych na terenie całej Grecji. Na Krecie będzie on obowiązywał w Knossos oraz w Muzeum Archeologicznym w Heraklionie. Plan wdrożenia w życie i pilotowanie tego projektu ma rozpocząć się w maju 2018 roku, czyli jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem z tego rozwiązania będzie można korzystać już w trakcie nadchodzącego sezonu.
Dzięki wprowadzeniu e-biletów dystrybucja biletów będzie możliwa przez wiele różnych kanałów, nie tylko przez kasy biletowe. Dodatkowe korzyści z takiego rozwiązania to ulepszony system kontroli. Turyści będą otrzymywać specjalne opaski, a pracownicy muzeów i stanowisk archeologicznych mają być wyposażeni w przenośne urządzenia do sprawdzania autentyczności i ważności biletów.
Oprócz Knossos oraz Muzeum w Heraklionie e-bilety mają pojawić się między innymi na ateńskim Akropolu, rzymskiej agorze w Atenach, w Olimpii, czy Bibliotece Hadriana.
gość PiotrWie Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.
gość PiotrWie My lecieliśmy ( co prawda 10 kwietnia, więc 9 dni przed Wielkanocą ) z Aten na Paros i w samolocie było zdecydowanie poniżej połowy miejsc zajęte. Na dzień dzisiejszy jest bardzo mało ludzi - co nas bardzo cieszy. Ponieważ planujemy pozostać na Cykladach do 4 czerwca zobaczymy kiedy ilość turystów zacznie narastać.
gość zecia Moussaka to greckie danie, które zawsze mnie urzeka swoim smakiem. Robię ją z bakłażanem, mieloną wołowiną, ziemniakami i kremowym beszamelem. Bakłażana smażę na oliwie, mięso doprawiam cynamonem i pomidorami – aromat roznosi się po kuchni. Układam warstwy i zapiekam, aż wierzch jest złocisty – wygląda jak z obrazka. Dla nas wrzucam odrobinę ostrej papryki – polski sznyt dla wyrazistości. (...)
Komentarze
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz
lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10155128604742551