Serwis wymaga plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej.
Długi falochron osłaniający portową część wybrzeża w Heraklionie to wraz twierdzą Koules jeden z bardziej charakterystycznych elementów architektury znajdujących się w tej części miasta. Miejsce to jest chętnie wybierane na spacery zarówno przez turystów, jak i stałych mieszkańców Heraklionu. Przychodząc tu w godzinach porannych można się natknąć także na Kreteńczyków, których pasją jest bieganie oraz nordic walking. Na okres najbliższego miesiąca wejście na falochron będzie jednak, ze względu na prowadzone tam prace remontowe, mocno ograniczone.
W każdy dzień powszedni miejsce to będzie dostępne jedynie od godziny 16.30 aż do zachodu słońca. Wcześniej od godziny 8.30 przez osiem godzin, ze względu na prace prowadzone z użyciem ciężkiego sprzętu, wstęp nie będzie możliwy. Władze miasta, ze względu na popularność tego miejsca, podjęły decyzje, że ograniczenia te nie będą obowiązywać we wszystkie niedziele oraz dni świąteczne. Wykonawca prac remontowych szacuje, że jeśli pogoda będzie sprzyjająca to są duże szanse, że remont zostanie zakończony przed czasem.
gość PiotrWie Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.
gość PiotrWie My lecieliśmy ( co prawda 10 kwietnia, więc 9 dni przed Wielkanocą ) z Aten na Paros i w samolocie było zdecydowanie poniżej połowy miejsc zajęte. Na dzień dzisiejszy jest bardzo mało ludzi - co nas bardzo cieszy. Ponieważ planujemy pozostać na Cykladach do 4 czerwca zobaczymy kiedy ilość turystów zacznie narastać.
gość zecia Moussaka to greckie danie, które zawsze mnie urzeka swoim smakiem. Robię ją z bakłażanem, mieloną wołowiną, ziemniakami i kremowym beszamelem. Bakłażana smażę na oliwie, mięso doprawiam cynamonem i pomidorami – aromat roznosi się po kuchni. Układam warstwy i zapiekam, aż wierzch jest złocisty – wygląda jak z obrazka. Dla nas wrzucam odrobinę ostrej papryki – polski sznyt dla wyrazistości. (...)
Komentarze
komentarz z
Byłam
komentarz z
Super wygląda z góry
komentarz z
Cudowne jedyne piękne miejsce, na pewno tam wroce
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz
lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10154988234632551