Oliwa z oliwek bije rekordy popularności

data_2011-05-27 13:38:24 2011-05-27 13:38:24

Oliwki
Według Międzynarodowej Rady Oliwy z Oliwek (IOOC) produkcja oliwy w okresie 2010-2011 osiągnie jeden z największych wyników w historii. Organizacja ta szacuje, że łączna ilość wyprodukowanej oliwy może się kształtować na poziomie ok. 3,1 mln ton. Lepszy wynik zanotowano jedynie na przełomie 2003 i 2004 roku kiedy wyprodukowanych zostało niespełna 3,3 mln ton oliwy z oliwek. Tak dobry wynik to jednak w głównej mierze zasługa takich krajów jak Maroko, Syria, Turcja i Algieria, które w największym stopniu zwiększyły swój potencjał produkcyjny.

W chwili obecnej największym światowym potentatem pozostaje Hiszpania, której wielkość produkcji jest na poziomie ok. 1,3 mln ton oliwy. Wynik ten przekłada się na 45% udział tego kraju w światowej produkcji. Włoskie przedsiębiorstwa dostarczyły w tym okresie ok. 480 ton oliwy, zaś Grecy odnotowali produkcję na poziomie ok. 300 tys ton. Według danych IOOC w chwili obecnej łączny udział krajów Unii Europejskiej w światowej produkcji oliwy z oliwek to 73%.

Wzrost produkcji częściowo wynika ze zwiększonego zainteresowania oliwą na rynkach międzynarodowych. Na pewno duże znaczenie miały tu różnego rodzaju kampanie społeczne podkreślające zdrowotne zalety diety śródziemnomorskiej, w tym również częstszego używania oliwy z oliwek. Największą dynamikę wzrostu importu odnotowały takie kraje jak Australia, Brazylia, Kanada i USA.

 

Stary gaj oliwny na półwyspie Akrotiri
Stary gaj oliwny znajdujący się na półwyspie Akrotiri

Również polscy konsumenci powinni z zadowoleniem odnotować, że dostępność oliwy w naszych rodzimych sklepach jest znacznie większa niż kilka lat wcześniej. Nie dziwi już nawet widok kreteńskiej oliwy w popularnych supermarketach, lecz niestety w dalszym ciągu może porażać cena, jaką przyjdzie nam zapłacić i która obecnie wynosi około 40zł za 1/2 litrową butelkę. Ewentualną alternatywą pozostają zakupy w sklepach internetowych, które oferują również ekonomiczne kilku litrowe metalowe opakowania. Trzy- i pięcio- litrowe puszki możecie kupić np. w Greckich Delikatesach.

Piotrek,  data_2011-05-27 13:38:24 2011-05-27 13:38:24
Średnia: 5
Liczba ocen: 2
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 5 na 5 (0) liczba ocen 2
zobacz pozostałe aktualności z tego miesiąca »
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

gość PiotrWie  Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.
 Vai, zapraszam
gość PiotrWie  My lecieliśmy ( co prawda 10 kwietnia, więc 9 dni przed Wielkanocą ) z Aten na Paros i w samolocie było zdecydowanie poniżej połowy miejsc zajęte. Na dzień dzisiejszy jest bardzo mało ludzi - co nas bardzo cieszy. Ponieważ planujemy pozostać na Cykladach do 4 czerwca zobaczymy kiedy ilość turystów zacznie narastać.
 
 
 
gość zecia  Moussaka to greckie danie, które zawsze mnie urzeka swoim smakiem. Robię ją z bakłażanem, mieloną wołowiną, ziemniakami i kremowym beszamelem. Bakłażana smażę na oliwie, mięso doprawiam cynamonem i pomidorami – aromat roznosi się po kuchni. Układam warstwy i zapiekam, aż wierzch jest złocisty – wygląda jak z obrazka. Dla nas wrzucam odrobinę ostrej papryki – polski sznyt dla wyrazistości. (...)
CRETE Copyright © 2009-25 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera