Wielki Tydzień w Grecji

data_2011-04-19 21:16:21 2011-04-19 21:16:21

Flaga grecka i kościelnaWczoraj wierni kościoła katolickiego, protestanckiego oraz greckiego kościoła prawosławnego rozpoczęli Wielki Tydzień, który jest okresem szczególnych przygotowań do Świąt Wielkanocnych. W tym roku podobnie, jak i w ubiegłym data rozpoczęcia świąt jest wspólna dla wszystkich wyżej wymienionych kościołów. Zazwyczaj datę rozpoczęcia świąt w Grecji oraz Europie dzieli okres tygodnia, przy czym mniej więcej raz na cztery lata okres Wielkanocy wypada w tym samym terminie.
Czas Wielkiego Tygodnia (Megali Evdomada) to okres, w którym zgodnie z tradycją Grecy nie spożywają mięsa, oleju oraz produktów mlecznych. Każdy dzień tego tygodnia poświęcony jest na przygotowania do obchodów zmartwychwstania Jezusa.

Poniedziałek - Megali Deftera

Wierni udają się do kościoła i całują ikonę Chrystusa.

Wtorek - Megali Triti

Dzień żałoby podczas którego wedle tradycji przyrządzane jest wielkanocne ciasto “koulouraki” (z oliwą i jajami) spożywane w nocy z soboty na niedzielę.

Środa - Megali Tetarti

Specjalne nabożeństwo, na którym święcona jest oliwa. Tego dnia powinny być ukończone wszelkie prace domowe związane z przygotowaniami do Świąt Wielkanocnych.

Wielki Czwartek - Megali Pempti

Rano wierni udają się do kościoła, aby pokłonić się przed Chrystusem na krzyżu. Kobiety farbują jajka na kolor czerwony, który ma symbolizować krew Chrystusa. Wypiekany jest również chleb Wielkanocny - Tsoureki.

Wielki Piątek - Megali Paraskevi

Ikona Chrystusa zdejmowana jest z krzyża i owijana w przygotowany dzień wcześniej całun symbolizujący grób Pański (epitaphios). W późnych godzinach nocnych przez większość wiosek i miast Krety przechodzą procesje niosące ten symboliczny grób. Na całej długości trasy ludzie sypią kwiaty na epitaphios. Na czele procesji idą muzycy lub chór poprzedzający mieszkańców śpiewających hymny. Na Krecie szczególny wymiar ma Epitafia organizowana w Heraklionie, gdzie procesje z czterech różnych kościołów zbierają się w na centralnym skrzyżowaniu na Placu Linos. Smutny rytmiczny dźwięk bębnów orkiestry, ludzie wypełniający szczelnie ulice, kobiety i mężczyźni ubrani w tradycyjne stroje tworzą niesamowitą kompozycję skąpaną w słodkim zapachu wody różanej oraz kwiatów sypanych na epitaphios.

Wielka Sobota - Megali Savvato

Tego dnia w kościołach przystrojonych kwiatami odprawiane są poranne msze. Przygotowana jest pieczeń jagnięca spożywana w czasie Niedzieli Wielkanocnej. Kobiety przygotowują placki z serem zwane kalitsounia. Na Krecie dzieci przygotowują kukłę Judasza, która spalana jest potem na ognisku.

Wielkanocna Niedziela

Wielkanocna niedziela jest dniem, kiedy ludzie odwiedzają się w domach, spożywają wspólnie jagnięcinę z rożna, kokoretsi (jagnięce wątroby owinięte w jelita a następnie grillowane) oraz kalitsounia (kreteńskie ciasteczka serowo-cynamonowe).

Gosia i Piotrek,  data_2011-04-19 21:16:21 2011-04-19 21:16:21
Średnia: 4
Liczba ocen: 4
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 4 na 5 (0) liczba ocen 4
zobacz pozostałe aktualności z tego miesiąca »
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

gość PiotrWie  Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.
 Vai, zapraszam
gość PiotrWie  My lecieliśmy ( co prawda 10 kwietnia, więc 9 dni przed Wielkanocą ) z Aten na Paros i w samolocie było zdecydowanie poniżej połowy miejsc zajęte. Na dzień dzisiejszy jest bardzo mało ludzi - co nas bardzo cieszy. Ponieważ planujemy pozostać na Cykladach do 4 czerwca zobaczymy kiedy ilość turystów zacznie narastać.
 
 
 
gość zecia  Moussaka to greckie danie, które zawsze mnie urzeka swoim smakiem. Robię ją z bakłażanem, mieloną wołowiną, ziemniakami i kremowym beszamelem. Bakłażana smażę na oliwie, mięso doprawiam cynamonem i pomidorami – aromat roznosi się po kuchni. Układam warstwy i zapiekam, aż wierzch jest złocisty – wygląda jak z obrazka. Dla nas wrzucam odrobinę ostrej papryki – polski sznyt dla wyrazistości. (...)
CRETE Copyright © 2009-25 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera