Serwis wymaga plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej.
Śpiesz się powoli - Muzeum Archeologiczne w Heraklionie
2011-04-17 16:54:11
Niestety, ale historia modernizacji Muzeum Archeologicznego w Heraklionie zdaje się nie mieć końca. Prace remontowe oraz przebudowę sal ekspozycyjnych rozpoczęto dokładnie w listopadzie 2006 roku. Wedle wstępnych założeń greckiego Ministerstwa Kultury "tania i szybka" modernizacja muzeum miała trwać około dwóch lat. Dziś po kolejnych dwóch latach upływających od planowanej daty zakończenia tego remontu, Muzeum Archeologiczne w Heraklionie jest wciąż zamknięte dla zwiedzających. Do dyspozycji turystów pozostaje jedynie wystawa czasowa, jaka powstała w 2007 roku w pobliskim budynku, gdzie prezentowane są niektóre z ważniejszych eksponatów.
Na przestrzeni przeszło czterech lat od rozpoczęcia remontu, greckie Ministerstwo Kultury wielokrotnie informowało o tym, że prace zbliżają się do finiszu. Ubiegły rok podobnie jak i 2009 nie okazały się zbyt szczęśliwe dla muzeum, gdyż wyznaczone w tych latach terminy zakończenia prac okazały się zbyt optymistyczne. Niestety ale zbliżający się sezon 2011 roku zdaje się nic nie zmieniać w tej kwestii. Wedle ostatnich doniesień najbardziej realną datą otworzenia Muzeum Archeologicznego w Heraklionie jest wiosna 2012 roku. No cóż nie pozostaje nic innego jak trzymać kciuki, by udało się Grekom zakończyć ten remont.
gość PiotrWie Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.
gość PiotrWie My lecieliśmy ( co prawda 10 kwietnia, więc 9 dni przed Wielkanocą ) z Aten na Paros i w samolocie było zdecydowanie poniżej połowy miejsc zajęte. Na dzień dzisiejszy jest bardzo mało ludzi - co nas bardzo cieszy. Ponieważ planujemy pozostać na Cykladach do 4 czerwca zobaczymy kiedy ilość turystów zacznie narastać.
gość zecia Moussaka to greckie danie, które zawsze mnie urzeka swoim smakiem. Robię ją z bakłażanem, mieloną wołowiną, ziemniakami i kremowym beszamelem. Bakłażana smażę na oliwie, mięso doprawiam cynamonem i pomidorami – aromat roznosi się po kuchni. Układam warstwy i zapiekam, aż wierzch jest złocisty – wygląda jak z obrazka. Dla nas wrzucam odrobinę ostrej papryki – polski sznyt dla wyrazistości. (...)
Komentarze
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz