30 lat programu Błękitna Flaga

data_2017-03-20 19:19:33 2017-03-20 19:19:33

Chociaż do ogłoszenia tegorocznej listy plaż nagrodzonych Błękitną Flagą pozostało jeszcze trochę czasu to warto przypomnieć parę informacji na temat tego bardzo rozpoznawalnego programu, który w tym roku dodatkowo obchodzi 30-lecie istnienia.

Blue Flag

Początkowa koncepcja tego wyróżnienia sięga 1985 roku, kiedy symbol ten został po raz pierwszy użyty we Francji. Jednak dopiero dwa lata później Błękitna Flaga stała się europejskim programem certyfikacji jakości plaż. To właśnie 1987 rok uznawany jest za oficjalna datę powstania tej inicjatywy. W pierwszej edycji tego programu wyróżnienie Błękitnej Flagi uzyskały 244 europejskie plaże, w tym siedem znajdujących się w Grecji

W ciągu kilkunastu kolejnych lat prosta i czytelna koncepcja oznaczania najlepszych plaż i marin została pozytywnie przyjęta przez turystów w całej Unii Europejskiej. Popularność tego oznaczenia spowodowała, że bardzo szybko rozpoczęto prace nad zmianami zasad pozwalającymi na wprowadzenie wyróżnienia Błękitnej Flagi w innych krajach na całym świecie. Od 2001 roku, po ustaleniu jednolitych zasad, znak ten stał się międzynarodowym symbolem najlepszych plaż.

Plaże pretendujące do prawa używania tego znaku muszą spełnić 32 kryteria narzucone przez FEE. Wymagania te obejmują takie zagadnienia jak: czystość plaży, zapewnienie odpowiedniej liczby ratowników wyposażonych w stosowny sprzęt ratunkowy, jakość wody zgodna z wymaganiami i normami, wyposażenie plaży w pojemniki na odpadki, bezpieczny dostęp do plaży, wyposażenie w czyste sanitariaty.

Oficjalnie Grecja po raz pierwszy dołączyła do tego programu w 1992 roku. Od tamtego czasu pieczę nad oceną jakości tamtejszych plaż sprawuje Greckie Towarzystwo Ochrony Przyrody (EEPF). Obecnie Grecja jest trzecim krajem o największej liczbie miejsc nagrodzonych Błękitną Flagą. W 2016 roku wyróżnienie to otrzymało łącznie 429 tamtejszych plaż oraz 9 marin. Jeśli chcielibyście zapoznać się ze szczegółową listą plaż nagrodzonych na Krecie to zapraszamy Was do naszego ubiegłorocznego newsa: Błękitne flagi na Krecie

Gosia i Piotrek,  data_2017-03-20 19:19:33 2017-03-20 19:19:33
Średnia: 0
Liczba ocen: 0
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
zobacz pozostałe aktualności z tego miesiąca »
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10154375720392551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

gość PiotrWie  Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.
 Vai, zapraszam
gość PiotrWie  My lecieliśmy ( co prawda 10 kwietnia, więc 9 dni przed Wielkanocą ) z Aten na Paros i w samolocie było zdecydowanie poniżej połowy miejsc zajęte. Na dzień dzisiejszy jest bardzo mało ludzi - co nas bardzo cieszy. Ponieważ planujemy pozostać na Cykladach do 4 czerwca zobaczymy kiedy ilość turystów zacznie narastać.
 
 
 
gość zecia  Moussaka to greckie danie, które zawsze mnie urzeka swoim smakiem. Robię ją z bakłażanem, mieloną wołowiną, ziemniakami i kremowym beszamelem. Bakłażana smażę na oliwie, mięso doprawiam cynamonem i pomidorami – aromat roznosi się po kuchni. Układam warstwy i zapiekam, aż wierzch jest złocisty – wygląda jak z obrazka. Dla nas wrzucam odrobinę ostrej papryki – polski sznyt dla wyrazistości. (...)
CRETE Copyright © 2009-25 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera