Serwis wymaga plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej.
Greckie Ministerstwo Obrony wydało oficjalny komunikat, w którym poinformowało, że w chwili obecnej Grecja nie bierze czynnego udziału w operacji ustanowienia strefy zakazu lotów nad Libią. Funkcję pomocniczą ma jednak pełnić baza wojskowa w miejscowości Souda (położona niedako Chanii na Krecie) oraz lotniska w Aktio i Andravida. Ateny zaoferowały również udział swoich śmigłowców w przypadku, gdyby zaistniała potrzeba podjęcia akcji poszukiwawczo ratunkowych.
Pozostaje mieć nadzieję, że Grekom (podobnie jak i Polakom) nie przyjdzie ochota na czynny udział w tej operacji. Samoloty bojowe startujace z lotniska w Soudzie (niedaleko Chanii) to praktycznie widok codzienny. Jednak inaczej odbiera się takie operacje, gdy wiadomo, że podrywane do lotu F-16 będą patrolować granicę z Turcją a zupełnie inaczej kiedy wiadomo, że jest to start do prawdziwej operacj bojowej. Obecnie w bazie wojskowej w Soudzie stacjonuje 115 Skrzydło Greckich Sił Powietrznych w którego skład wchodzi 340 i 343 eskadra bojowa o kryptonimach "Fox" i "Star". Obie jednostki użytkują samoloty bojowe F-16C/D Block 52+.
Wielozadaniowy samolot bojowy General Dynamics F-16
gość PiotrWie Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.
gość PiotrWie My lecieliśmy ( co prawda 10 kwietnia, więc 9 dni przed Wielkanocą ) z Aten na Paros i w samolocie było zdecydowanie poniżej połowy miejsc zajęte. Na dzień dzisiejszy jest bardzo mało ludzi - co nas bardzo cieszy. Ponieważ planujemy pozostać na Cykladach do 4 czerwca zobaczymy kiedy ilość turystów zacznie narastać.
gość zecia Moussaka to greckie danie, które zawsze mnie urzeka swoim smakiem. Robię ją z bakłażanem, mieloną wołowiną, ziemniakami i kremowym beszamelem. Bakłażana smażę na oliwie, mięso doprawiam cynamonem i pomidorami – aromat roznosi się po kuchni. Układam warstwy i zapiekam, aż wierzch jest złocisty – wygląda jak z obrazka. Dla nas wrzucam odrobinę ostrej papryki – polski sznyt dla wyrazistości. (...)
Komentarze
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz