Dziś w Grecji Czysty Poniedziałek

data_2017-02-27 19:02:25 2017-02-27 19:02:25

Dzisiejszy dzień w Grecji określany jest mianem "Czystego Poniedziałku" (Καθαρή Δευτέρα), czasami zwany poniedziałkiem popielcowym lub też poniedziałkiem Wielkiego Postu. Podobnie jak w przypadku Środy Popielcowej w tradycji katolickiej jest to ruchome święto. W Grecji jest ono obchodzone w poniedziałek siódmego tygodnia poprzedzającego prawosławną Wielkanoc i w tym roku wypada ono właśnie 27 lutego. Zwyczajowo dzień ten traktowany jest również jako znak symbolizujący początek sezonu wiosennego. Święto to jest dniem wolnym od pracy w Grecji oraz na Cyprze.

Chleb lagana - czysty poniedziałekNa zdjęciu upieczony przez nas chleb lagana, który tego dnia jest tradycyjnie jedzony przez Greków.
Możecie go także przygotować według przepisu zamieszczonego na naszej stronie.

Cały pierwszy tydzień Wielkiego Postu jest często określany mianem "Czystego Tygodnia" i zgodnie z greckimi zwyczajami w tym tygodniu trzeba wyczyścić dokładnie dom. Jednak głównym sensem tego święta jest odmiana duchowa, wzajemne przebaczanie oraz rozpoczęcie okresu postu z czystym sumieniem.

W miarę możliwości oraz pod warunkiem dobrej pogody święto to jest spędzane przez Greków na świeżym powietrzu. Powszechnym zwyczajem jest puszczanie latawców. Na wspólnych posiłkach z rodziną i ze znajomymi spożywa się dania oparte na postnych składnikach, np.: skorupiakach, mięczakach, taramosalacie, przaśnym chlebie lagana oraz gotowanych warzywach. W niektórych rejonach Grecji jednym z popularnych dań pojawiających się w Czysty Poniedziałek jest pyszna zupa fasolada.

Wnętrze kościła Agia Deka

Gosia i Piotrek,  data_2017-02-27 19:02:25 2017-02-27 19:02:25
Średnia: 0
Liczba ocen: 0
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
zobacz pozostałe aktualności z tego miesiąca »
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10154316951157551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

gość PiotrWie  Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.
 Vai, zapraszam
gość PiotrWie  My lecieliśmy ( co prawda 10 kwietnia, więc 9 dni przed Wielkanocą ) z Aten na Paros i w samolocie było zdecydowanie poniżej połowy miejsc zajęte. Na dzień dzisiejszy jest bardzo mało ludzi - co nas bardzo cieszy. Ponieważ planujemy pozostać na Cykladach do 4 czerwca zobaczymy kiedy ilość turystów zacznie narastać.
 
 
 
gość zecia  Moussaka to greckie danie, które zawsze mnie urzeka swoim smakiem. Robię ją z bakłażanem, mieloną wołowiną, ziemniakami i kremowym beszamelem. Bakłażana smażę na oliwie, mięso doprawiam cynamonem i pomidorami – aromat roznosi się po kuchni. Układam warstwy i zapiekam, aż wierzch jest złocisty – wygląda jak z obrazka. Dla nas wrzucam odrobinę ostrej papryki – polski sznyt dla wyrazistości. (...)
CRETE Copyright © 2009-25 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera