Kreteńskie złoto nie jest mierzone w karatach....

data_2017-02-24 19:32:09 2017-02-24 19:32:09

Bywalcy Krety wiedzą, że oliwa jest podstawą tamtejszej kuchni i sposobu odżywania jej mieszkańców. Pojawia się ona jako składnik większości lokalnych dań, którym nadaje niepowtarzalny charakter.  Oliwki dojrzewają na Krecie w pełnym słońcu i w naturalnych warunkach co przekłada się na smak uzyskanej  z nich oliwy. Dlatego ta kreteńska jest zdecydowanie smaczniejsza w porównaniu do oliw produkowanych w innych krajach.  Należy też pamiętać o tym, że oliwa to nie wino, więc najlepsza i najbardziej wartościowa jest ta świeża.  Oliwa długo przechowywana traci swoje drogocenne właściwości.
Jesienią, gdy oliwki są już dojrzałe, Kreteńczycy rozpoczynają zbiory i tłoczenie oliwy.  Jak to wygląda w praktyce możecie zobaczyć  na najnowszym filmie prezentowanego wielokrotnie przez nas Nikosa Sarantosa, który zabrał swoją kamerę na ostatnie zbiory.

Gosia i Piotrek,  data_2017-02-24 19:32:09 2017-02-24 19:32:09
Średnia: 0
Liczba ocen: 0
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
zobacz pozostałe aktualności z tego miesiąca »
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Marie Rimkova
2017-02-24 18:40:22

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10154309614557551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

gość PiotrWie  Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.
 Vai, zapraszam
gość PiotrWie  My lecieliśmy ( co prawda 10 kwietnia, więc 9 dni przed Wielkanocą ) z Aten na Paros i w samolocie było zdecydowanie poniżej połowy miejsc zajęte. Na dzień dzisiejszy jest bardzo mało ludzi - co nas bardzo cieszy. Ponieważ planujemy pozostać na Cykladach do 4 czerwca zobaczymy kiedy ilość turystów zacznie narastać.
 
 
 
gość zecia  Moussaka to greckie danie, które zawsze mnie urzeka swoim smakiem. Robię ją z bakłażanem, mieloną wołowiną, ziemniakami i kremowym beszamelem. Bakłażana smażę na oliwie, mięso doprawiam cynamonem i pomidorami – aromat roznosi się po kuchni. Układam warstwy i zapiekam, aż wierzch jest złocisty – wygląda jak z obrazka. Dla nas wrzucam odrobinę ostrej papryki – polski sznyt dla wyrazistości. (...)
CRETE Copyright © 2009-25 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera