OiNotika 2017 po raz 10. na Krecie

data_2017-02-19 11:50:47 2017-02-19 11:50:47

W ten weekend po raz dziesiąty na Krecie została zorganizowana OiNotika 2017, czyli impreza dla wielbicieli i producentów wina. Goście mają okazję zapoznać się i skosztować ponad 500 starych i nowych roczników win, a także dowiedzieć się więcej na temat działalności organizacji Wines of Crete organizującej tę imprezę. W tegorocznym spotkaniu bierze udział 29 kreteńskich winiarni. Jest to więc doskonała okazja do wypróbowania win z lokalnych odmian winorośli.

OiNotika 2017

W sobotę i niedzielę wstęp jest otwarty dla wszystkich, którzy pragną zapoznać się bliżej z kreteńskimi winami, w poniedziałek zaś spotkanie jest przeznaczone wyłącznie dla osób zajmujących się profesjonalnie produkcją tego trunku. Tegoroczna OiNotika została zorganizowana w Gournes w pobliżu Heraklionu. Poniższy link otwiera mapę dojazdu do tego miejsca.

OiNotika 2017

Warto dodać, że z roku na rok wina produkowane na Krecie zyskują coraz szersze uznanie na świecie. Kreteńskie winnice mają najdłuższą historię i nie przerwaną obecność w Europie. Znaleziska archeologiczne oraz źródła historyczne dowodzą, że produkcja wina na Krecie trwa nieustannie od czasów minojskich. Uprawa winorośli oraz produkcja wina stała się częścią codziennego życia mieszkańców wyspy, którzy najczęściej wytwarzają ten trunek na swoje potrzeby. Zajęcie to stało się całkiem dochodowym interesem dla mnichów, którzy ze sprzedaży wina swojej roboty czerpią całkiem pokaźne dochody, które wspomagają klasztorne budżety. Warto także wiedzieć, że według tegorocznych statystyk w Grecji średnie spożycie wina to 27,5 litra rocznie na jednego mieszkańca. Plasuje to ten kraj na 15. miejscu na świecie.

Wines od Crete będący organizatorem Oinotika to zrzeszenie winiarzy kreteńskich działające od 2006 roku. Celem działalności jest promocja tamtejszych win nie tylko w obrębie wyspy, ale i w innych krajach. Organizacja ta chce także przyciągnąć turystów, dla których przygotowywane są dni otwarte w winnicach, degustacje, wystawy oraz inne działania edukacyjne. Broszury, mapy kreteńskich winnic, filmy informacyjne, aplikacje dla smartfonów oraz docieranie do ludzi poprzez portale społecznościowe i obecność na różnych targach to narzędzia, po które sięgnęło to stowarzyszenie aby jak najbardziej wypromować i utrwalić pozytywny wizerunek lokalnych win. Choć organizacja ta jest także wspomagana funduszami krajowymi oraz europejskimi to jednak warto zauważyć, że większość wydatków na statutowe cele jest pokrywanych ze składek członkowskich.

Gosia,  data_2017-02-19 11:50:47 2017-02-19 11:50:47
Średnia: 0
Liczba ocen: 0
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
zobacz pozostałe aktualności z tego miesiąca »
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10154298507607551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

gość PiotrWie  Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.
 Vai, zapraszam
gość PiotrWie  My lecieliśmy ( co prawda 10 kwietnia, więc 9 dni przed Wielkanocą ) z Aten na Paros i w samolocie było zdecydowanie poniżej połowy miejsc zajęte. Na dzień dzisiejszy jest bardzo mało ludzi - co nas bardzo cieszy. Ponieważ planujemy pozostać na Cykladach do 4 czerwca zobaczymy kiedy ilość turystów zacznie narastać.
 
 
 
gość zecia  Moussaka to greckie danie, które zawsze mnie urzeka swoim smakiem. Robię ją z bakłażanem, mieloną wołowiną, ziemniakami i kremowym beszamelem. Bakłażana smażę na oliwie, mięso doprawiam cynamonem i pomidorami – aromat roznosi się po kuchni. Układam warstwy i zapiekam, aż wierzch jest złocisty – wygląda jak z obrazka. Dla nas wrzucam odrobinę ostrej papryki – polski sznyt dla wyrazistości. (...)
CRETE Copyright © 2009-25 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera