Kreta. Podbój i opór

data_2011-03-09 21:30:26 2011-03-09 21:30:26


Dla miłośników historii i Krety szykuje się spora gratka, gdyż nakładem wydawnictwa Znak trafiła właśnie do przedsprzedaży książka „Kreta. Podbój i opór”. Autorem tej publikacji jest Anthony Beevor, który ma na swoim koncie takie bestsellery jak „Stalingrad”, „D-Day”, czy „Berlin 1945”. Jego najnowsza książka to historia niemieckiej inwazji na Kretę, jaka rozpoczęła się 20 maja 1941 roku i zaciekłego oporu, jaki stawili stacjonujący na wyspie Brytyjczycy przy czynnej pomocy kreteńskich cywili. Bitwa o Kretę, która miała być rozstrzygnięta w przeciągu kilku godzin zamieniała się w krwawą łaźnię. O zażartości walk niech świadczy to, że niemiecka armia już nigdy nie zdecydowała się na dokonanie desantu powietrznego, a Hitler wręcz zakazał podejmowania tego typu działań. Książka ta może pomóc w zrozumieniu trwającej do dzisiejszego dnia niechęci, jaką Grecy darzą Niemców.

 

Muzeum morskie
Muzeum Morskie w Chanii

Osoby, które interesują się tym epizodem II Wojny Światowej, a planują spędzanie wakacji w zachodniej części Krety, niech mają na uwadze wizytę w Muzeum Morskim w Chanii, w którym znajduje się spora ekspozycja poświęcona tym wydarzeniom.

 

Ekspozycja w Muzeum Morskim
Część ekspozycji poświęconej walkom z czasów II Wojny Światowej

Więcej informacji znajdziecie na tej stronie:
http://www.znak.com.pl/kartoteka,ksiazka,2981,tytul,Kreta: Podbój i opór

Przedsprzedaż prowadzi księgarnia Empik:
http://www.empik.com/kreta-podboj-i-opor-beevor-antony,prod60359707,ksiazka-p
Oficjalna premiera zaplanowana jest na 20 kwietnia br.

Gosia i Piotrek,  data_2011-03-09 21:30:26 2011-03-09 21:30:26
Średnia: 4.83
Liczba ocen: 3
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 4.83 na 5 (0) liczba ocen 3
zobacz pozostałe aktualności z tego miesiąca »
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

gość PiotrWie  Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.
 Vai, zapraszam
gość PiotrWie  My lecieliśmy ( co prawda 10 kwietnia, więc 9 dni przed Wielkanocą ) z Aten na Paros i w samolocie było zdecydowanie poniżej połowy miejsc zajęte. Na dzień dzisiejszy jest bardzo mało ludzi - co nas bardzo cieszy. Ponieważ planujemy pozostać na Cykladach do 4 czerwca zobaczymy kiedy ilość turystów zacznie narastać.
 
 
 
gość zecia  Moussaka to greckie danie, które zawsze mnie urzeka swoim smakiem. Robię ją z bakłażanem, mieloną wołowiną, ziemniakami i kremowym beszamelem. Bakłażana smażę na oliwie, mięso doprawiam cynamonem i pomidorami – aromat roznosi się po kuchni. Układam warstwy i zapiekam, aż wierzch jest złocisty – wygląda jak z obrazka. Dla nas wrzucam odrobinę ostrej papryki – polski sznyt dla wyrazistości. (...)
CRETE Copyright © 2009-25 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera