Serwis wymaga plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej.
Osoby, które planują nadchodzące wakacje spędzić na Krecie, powinny z zadowoleniem odnotować fakt, że wraz z końcem ubiegłego roku w Grecji został obniżony podatek VAT (ΦΠΑ) nakładany na usługi turystyczne. Do niedawna stawka tego podatku wynosiła 11 procent, jednak po prawie pięćdziesięcio procentowej obniżce VAT dla branży turystycznej wynosi teraz 6,5%. Na pewno jest to krok w dobrym kierunku, a niższe ceny skłonią większą ilość osób do spędzenia wakacji na Krecie. Już w tej chwili eksperci przewidują, że dzięki temu posunięciu wpływy w sektorze turystyki powinny być większe o kilkaset milionów Euro. Nie pozostaje nic innego jak życzyć sobie zmniejszenia innych stawek VAT obowiązujących w Grecji.
Jest to całkiem uzasadnione życzenie, gdyż obecnie są one rekordowo wysokie i wynoszą:
23% na ubrania, buty, środki czystości, alkohole, papierosy, kosmetyki, większość usług, paliwa, samochody i wiele innych rzeczy;
13% na jedzenie kupowane w sklepach, żywność z punktów gastronomicznych, kawiarni i cukierni, napoje bezalkoholowe, bilety komunikacji miejskiej, bilety do kin, na koncerty oraz na inne imprezy kulturalne, usługi kosmetyczne, przejazdy taksówkami, usługi szpitalne i stomatologiczne;
6,5% na książki, czasopisma, gazety, bilety do teatru, lekarstwa, zakwaterowanie w hotelu.
gość PiotrWie Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.
gość PiotrWie My lecieliśmy ( co prawda 10 kwietnia, więc 9 dni przed Wielkanocą ) z Aten na Paros i w samolocie było zdecydowanie poniżej połowy miejsc zajęte. Na dzień dzisiejszy jest bardzo mało ludzi - co nas bardzo cieszy. Ponieważ planujemy pozostać na Cykladach do 4 czerwca zobaczymy kiedy ilość turystów zacznie narastać.
gość zecia Moussaka to greckie danie, które zawsze mnie urzeka swoim smakiem. Robię ją z bakłażanem, mieloną wołowiną, ziemniakami i kremowym beszamelem. Bakłażana smażę na oliwie, mięso doprawiam cynamonem i pomidorami – aromat roznosi się po kuchni. Układam warstwy i zapiekam, aż wierzch jest złocisty – wygląda jak z obrazka. Dla nas wrzucam odrobinę ostrej papryki – polski sznyt dla wyrazistości. (...)
Komentarze
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz